Ekspert: Milliardtal om ejendomsklager er rent gætværk

Skønnet om, at bunker af klager over ejendomsvurderinger kan koste statskassen næsten 16 milliarder kroner, er baseret på en meningsmåling i en avis.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener, at grundlaget for beregningen er useriøs og betegner skønnet som "gætværk" ifølge Berlingske.

Avisen omtalte fredag et notat fra Skatteministeriet og Finansministeriet, som viste, at de forventede mange klager kunne udløse en regning på 1,5 milliarder årligt i en periode på 10 år.

Ifølge notatet ventes 850.000 personer at klage over deres boligs vurdering allerede i 2018, og det bliver derfor konkluderet, at der er behov for at se på, om man kan nedbringe antallet af klager.

Nu viser det sig, at det skønnede antal klager er beregnet ud fra en meningsmåling fra Megafon. Målingen blev bragt i Politiken sidste år. Her svarer hver fjerde ud af 530 boligejere, at de vil klage over deres ejendomsvurdering. Skatteministeriet kalkulerer derfor med, at en fjerdedel af samtlige boligejere vil klage.

Bo Sandemann Rasmussen undrer sig over, at ministeriet overhovedet bruger målingen.

- Det er så tæt på gætværk, som det kan være, fordi man ikke kender grundlaget og ikke ved, om det er validt nok til at foretage den type beregninger. Det er lige før, at man kunne have lagt et hvilken som helst gæt ind og sige, at det var et dækkende bud på, hvor mange der ender med at ville klage, siger han til Berlingske.

Skatteministeriet forklarer i et skriftligt svar over for avisen beregningerne med, at det af notatet fremgår, at der er tale om et "regneeksempel".

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip