Ekspert: Piratbagmand kan retsforfølges i Danmark

16/10/2013 02:03

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis politiet har beviser nok og kan kæde piratbagmanden Mohamed Abdi Hassan, der er bedre kendt som "Afweyne", sammen med kapringen af den danske coaster Danica White, er der intet, der hindrer en sag ved danske domstole.

Det siger lektor i strafferet til søs, Birgit Feldtmann fra Syddansk Universitet.

- Nu er det belgierne, der har arresteret ham, og det er, fordi de gerne selv vil retsforfølge ham.

- Afhængig af, hvordan belgisk lov er, kan der være en mulighed for, at Danica White-sagen kan inkluderes i den belgiske sag.

- Men juridisk set er der intet i vejen for, at Danmark selv kan retsforfølge piratbagmanden, hvis bevismaterialet er til stede, siger Birgit Feldtmann til Ritzau.

Birgit Feldtmann, der også forsker i pirateri, tilføjer, at piraterne typisk aldrig rydder op efter sig på et frigivet skib. Derfor er der mulighed for at indsamle masser af beviser.

- Piratbagmanden behøver dog ikke at have været om bord på Danica White. Det er nok, hvis det kan påvises, at han har arrangeret og planlagt kapringen, siger Birgit Feldtmann.

I alt har 15 danskere siden 2007 været gidsler hos somaliske pirater. Ud over søfolk har en sejlerfamilie på fem og deres to gaster været gidsler, men endnu er ingen pågrebet eller dømt for forbrydelsen mod danskerne.

- Der har været en debat om, at det ikke nødvendigvis er et politisk ønske at køre en retssag mod pirater i Danmark.

- Jeg er af den opfattelse, at man skal gøre en indsats med at efterforske de her sager og gøre en indsats for at få fat i piraterne, selv om det er kompliceret, siger Birgit Feldtmann.

Hun efterlyser, at det vises mere tydeligt, at Danmark gør en indsats for at efterforske og pågribe piraterne, der har holdt danskere som gidsler.

- Det er en af de alvorligste forbrydelser, vi har. Skibskapringer kan give fængsel på op til livstid. Det er meget voldsomt for de mennesker, det rammer, og har meget store konsekvenser, siger Birgit Feldtmann.

Selv om det er seks år siden, er Danica White-sagen ikke forældet, understreger Feldtmann.

/ritzau/