Ekspert: Piratbosser investerer i somalisk økonomi

admin

|

02/07/2014

Dagens topnyheder

Pirattruslen mod handelsskibene ud for Somalia er på et lavt niveau. Det er gennem de seneste to-tre år gået voldsomt ned ad bakke for pirateriet.

Fra begyndelsen af 2012 og til juni i år har der været i alt 84 forsøg, hvor piraterne har forsøgt at kapre skibe. Færrest i hele 2013 og kun seks gange i år. Dertil kommer de gange, hvor pirater er taget af flådestyrkerne, uden at de har været involveret i et angreb direkte forinden.

Det siger direktør i det internationale efterretningsfirma Risk Intelligence, Hans Tino Hansen.

- Der er tre årsager til, at truslen fra piraterne er på et meget lavt niveau. De internationale flådestyrker har jagtet piraterne på havet og på stranden. Flådestyrkerne har taget en stor del af de pirater, som bagmændene har sendt på havet, siger Hans Tino Hansen.

Piratbosserne har tjent millioner af kontante dollar på at sætte skibe og gidsler fri. Men da det er blevet besværligt at kapre skibe, bruger piratbagmændene de sorte dollar på andre forretninger i Somalia. Blandt andet på at bygge hoteller, restauranter, tankstationer og på fragtfirmaer, hvor de kan få et højt afkast med en langt mindre risiko.

- Sikkerhedssituationen i Somalia er blevet bedre i løbet af de senere år, og det er blandt andet årsagen til, at piraterne har valgt at investere pengene i disse lovlige aktiviteter til gavn for den somaliske økonomi.

- Det er dog ikke lovligt alt sammen. Nogen har også kastet sig over investeringer i andre kriminelle aktiviteter som smugling, siger Hans Tino Hansen, der har fulgt udviklingen i det somaliske pirateri i mange år og herunder følger pengesporet for at finde ud af, hvad piratbagmændene bruger pengene til.

Selv om faren for piratangreb mod handelsskibene er på et lavt niveau, skal rederierne ikke slække på skibenes sikkerhed og dermed de bevæbnede vagter, som er den tredje årsag til, at der er forholdsvis stille om pirateriet.

- Bevæbnede vagter har gjort det vanskeligt for piraterne, men i det øjeblik rederierne slækker på sikkerheden, vil pirateriet sandsynligvis blusse op igen, siger Hans Tino Hansen.

Mellem 2007 og 2013 har i alt 15 danskere været gidsler hos somaliske pirater.

/ritzau/