Ekspert: Pludselige vulkanudbrud er ekstremt sjældne

Flere end 500 redningsfolk er mandag morgen lokal tid vendt tilbage til vulkanen Mount Ontake, der uden varsel gik i udbrud lørdag.

Redningsarbejdet blev afblæst søndag eftermiddag på grund af farlige mængder giftig gas i området, og det er endnu usikkert, hvor meget redningsfolkene kan gøre på nuværende tidspunkt.

- Det kommer an på omstændighederne, hvor langt de kan nå, lyder det fra en embedsmand ved den lokale regering.

Fire mænd mellem 23 og 61 år er indtil videre bekræftet døde, og 27 andre er fundet livløse ved den japanske vulkans top. Mandag morgen stiger der fortsat røg op fra vulkanen.

Det pludselige udbrud er et ekstremt sjældent fænomen, hvilket gør det umuligt at tage forholdsregler, siger den franske vulkanolog Jacques-Marie Bardintzeff, der har talt med nyhedsbureauet AFP.

Den franske vulkanekspert forklarer, at når en vulkan bliver aktiv efter 30 eller 40 års hvile, så er der almindeligvis en form for advarsel, inden at den går i udbrud.

- Vi forventer normalt 24 til 72 timers varsel. Magmaen bevæger sig, mikro-seismisk aktivitet bliver registreret, og der er ændringer i temperaturen, siger Jacques-Marie Bardintzeff.

Det plejer at være tid nok til at advare og evakuere folk, der bor i området. Men vulkanologen forklarer også, at det ikke er ukendt, at et vulkanudbrud kan opstå i løbet af få minutter.

Hundredvis af børn og voksne blev fanget på vulkanen lørdag, da den uventet sendte en strøm af aske og klippestykker op i luften og tre kilometer ned ad vulkanens sider.

De fleste mennesker nåede ned i sikkerhed, men mindst 30 mennesker tilbragte natten i omkring 3000 meters højde nær toppen.

Vulkanen ligger cirka 200 kilometer vest for Tokyo og er et populært mål for klatrere og vandrere. Særligt i september hvor efterårets farver præger naturen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip