Ekspert råber op: Her er det simple råd, der kan redde dit barns liv i trafikken

Den mørke tid er over os, og det gør det ekstra svært for fodgængere og cyklister at blive set i trafikken. Ikke mindst fordi vi iklæder os det mørke vintertøj, som bilerne ingen chance har for at se, men også fordi vi er slemme til at glemme reflekserne.

Har du fx husket at udstyre dine børn med reflekser? Og hvad med dig selv?

Læs også: Sådan undgår du, at dine børn bliver dræbt i højresvingsulykker

Hvis ikke, er der alt mulig grund til at komme i omdrejninger, forklarer dokumentationschef i Rådet For Sikker Trafik, Jesper Sølund, til Dagens.dk.

- Alt taler for, at man skal bruge reflekser. Det er et spørgmål om synlighed. Jo flere reflekser, jo bedre. Hvis du har reflekser på, har du syv gange større sandsynlighed for at blive set, siger Jesper Sølund til Dagens.dk, der ikke kraftigt nok kan opfordre både børn og voksne til at få reflekser på tøj og sko.

50% af de grimme mørkeulykker sker nu
Den opfordring bakkes op af den sørgelige statistik for trafikulykker i mørke med cyklister og fodgængere, som taler sit eget tydelige sprog ifølge Rådet for Sikker Trafik. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 50 % af alle mørkeulykker med dræbte og hårdt tilskadekomne cyklister i 2009-2012 skete i november til januar. Og for fodgængere i samme periode lå tallet på 54 procent.

Læs også: Forsøg: Pangfarver kan forhindre færdselsuheld 

En norsk undersøgelse fra Transportøkonomisk Institut peger på, at reflekser reducerer fodgængers risiko for at blive involveret i trafikulykker med ca. 70 procent.

Også Havarikommissionen, der undersøger ulykker, har i deres seneste anbefalinger til fodgængere og cyklister kraftigt fokus på, hvor vigtig synlighed og dermed reflekser er.

Sådan bliver du bedst set
Men hvordan griber du reflekserne an i praksis, så du har de bedste forudsætninger for at undgå at blive en del af den sørgelige statistik? For det er bestemt ikke lige meget, hvilke reflekser du bruger, og hvor du placerer dem, forklarer Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

- Du skal bruge godkendte reflekser, som er mærket med den europæiske standard "EN 13356" og kan ses på 140 meters afstand. Reflekserne skal hænge så lavt så muligt, gerne i knæhøjde, af hensyn til bilernes lys, der skal kunne opfange reflekserne. Og reflekserne må gerne kunne bevæge sig, siger Jesper Sølund til Dagens.dk, og pointerer, at det er helt ideelt med integrerede/påsyede reflekser i fodtøj og beklædning. 

 

Dagens Gossip