Ekspert: Russisk indtog i Ukraine er blot en markering

Fredag meddeler ukrainsk militær, at 32 russiske kampvogne har krydset grænsen til det østlige Ukraine.

Men lektor ved Forsvarsakademiet og Ukraine-ekspert, Claus Mathiesen, mener ikke, at vi skal tolke det russiske indtog som et tegn på, at Rusland igen ønsker at tage militær del i konflikten i Østukraine, hvis oplysningerne er korrekte.

- Af mange grunde ser jeg ikke dette som et russisk forsøg på at hjælpe separatisterne til at vinde mere terræn i Østukraine, end de har i forvejen. Jeg ser det mere som en støtteaktion til separatisterne.

- Det skyldes blandt andet frygten for en international reaktion. Jeg tror, at russerne er lidt bekymrede for mulige sanktioner, men også for rubelkursen, olie- og gaspriserne og den generelle økonomiske situation. Den russiske økonomi er jo ret følsom, siger Claus Mathiesen.

Han mener, at nylige begivenheder i Østukraine ligger til grund for den mulige optrapning.

- Jeg tror, at denne optrapning hænger sammen med de selvbestaltede valg, der fandt sted i søndags. Valgene var jo til Kiev-regeringens store utilfredshed, mens separatisterne mente, at valget fuldt ud overholdt Minsk-aftalerne.

- Det hænger sikkert også sammen med beskydningen af en skole i Donetsk, som fandt sted i onsdags, hvor begge parter helt efter sædvane har beskyldt hinanden. Den begivenhed har sikkert også sat sindene i kog, siger Claus Mathiesen.

En anonym Nato-officer meddeler fredag, at der er en ny koncentration af russiske styrker langs grænsen til det østlige Ukraine, men ingen har bekræftet russernes indtog i Ukraine.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip