Ekspert: Sådan sparer du 25 procent på julegaverne

Julegaveræset har ramt landet, og for rigtig mange danskere er det en dyr fornøjelse. Men faktisk behøver det slet ikke at være så dyrt, forklarer forhandlingsekspert Keld Jensen:

- I Danmark har vi ingen egentlig forhandlingskultur, så når 9 ud af 10 danskere tager ud for at købe julegaver, ender de med at købe dem uden den mindste besparelse. Mange danskere tror simpelthen ikke på, at det er muligt at forhandle om forbrugsgoder i Danmark. Og dem, der gør, synes måske det er pinligt og lader være af den grund, siger han.

Keld Jensen, der er aktuel med den engelsksprogede bog "The Trust Factor - Negotiating in Smartnership" om forhandlingsteknik, har tidligere foretaget en undersøgelse der viser, at en gennemsnitlig dansk familie, der er villig til at forhandle, kan spare op til 25 procent på indkøb af forbrugsgoder. Og ifølge Keld Jensen er der intet, som hindrer, at det samme billede skulle gøre sig gældende med julegaveindkøbet i december måned:

- Det handler om at have en strategi for sin forhandling og ikke mindst om at finde ud af hvor, det er muligt at hente størst besparelse. Går du ud for at købe et Apple-produkt er din forhandlingssituation generelt dårlig, da forhandlerens avance ved et salg er marginal. Vil du derimod købe smykker, er det en helt anden sag, siger han.

Forhandling med flere vindere

Et af Keld Jensens vigtigste råd til danskerne i julehandlen er at forhandle om andet end blot prisen. Det gør det nemlig muligt at opnå et bedre forhandlingsgrundlag:

- Det er ikke altid smart kun at gå efter et prisnedslag på varen, for det giver et nulsumspil, hvor den ene part vinder, mens den anden taber. Kræver du eksempelvis 500 kroner i rabat på et fjernsyn til 5000 kroner, vil forhandleren gå glip af de 500 kroner, siger eksperten.

- Står der også Bluray-afspiller på din indkøbsliste, kan du i stedet foreslå forhandleren, at du får en Bluray-afspiller til en værdi af 500 kroner med i prisen. På den måde opnår du en merværdi på 500 kroner, mens forhandleren får fuld pris for TV'et og måske kun mister 250 kroner på at forære dig Bluray-afspilleren. Begge parter vinder, siger Keld Jensen, der kalder denne form for forhandling 'negonomics' eller på dansk 'forhandling med merværdi'.      

Keld Jensens seks råd: Sådan sparer du på julegaveindkøbet

1. Overvej altid målet for din forhandling. Går du efter en bedre pris, mere for pengene, en bedre betalingsaftale eller noget helt fjerde?

2. Undersøg på forhånd markedet, så du kender til forskellige forhandleres pris på det produkt, du vil købe. Samtidig er en smule brancheindsigt kærkommen. Således er det aktuelt muligt at hente besparelser på produkter som ure, mærketøj, smykker, juveler og hårde hvidevarer, hvor forhandlernes avance ved salg generelt er stort. Derimod er det svært at forhandle om produkter som computere og rejser.

3. Køb så vidt muligt julegaverne samme sted. Det gør det muligt at forhandle dig til mere for pengene.

4. Indled kun en forhandling med en person, som har mulighed for at give dig en bedre aftale. Spørg efter rette vedkommende i butikken.

5. Vær positiv og ærlig om dine ønsker - men optræd ikke naiv.

6. Hav på forhånd en plan for hvor meget du er villig til at give for produktet. Opgiv handlen og forsøg et andet sted, hvis du ikke får dine ønsker opfyldt. Lad derfor være med at tage ud for at købe julegaverne i sidste øjeblik.

Kilde: 'The Trust Factor - Negotiating in Smartnership'

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip