Ekspert: SF udstiller mindretallets magtesløshed

admin

425 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Det er forkert at tvinge en regering til at gennemføre oppositionens beslutningsforslag, blot fordi regeringen ikke vil makke ret. Hvis regeringen ikke vil følge oppositionen, kan flertallet altid vælte regeringen med et mistillidsvotum.

Det siger politisk kommentator Hans Engell.

Han kritiserer SF's lovforslag L170 om beslutningsforslag, som førstebehandles fredag 27. maj. Forslaget kommer, fordi regeringen ikke har fulgt Folketingets flertal i flere beslutningsforslag.

- SF udstiller sin magtesløshed, fordi det instrument, Folketinget har til rådighed, er at vælte regeringen. Længere er den ikke. Vi lever jo ikke i Estrups tid (konseilspræsident, som i 1800-tallet regerede imod Folketingets flertal med provisorier, red.), siger Hans Engell.

Folketingets finansudvalg har givet regeringen en næse, fordi udenrigsminister Kristian Jensen (V) ikke fulgte flertallet, som ikke ville spare ulandsbistand for 1,4 milliarder kroner.

- Hvis et flertal i Folketinget er utilfreds med, at en minister ikke følger et forslag, må man vælte ministeren eller regeringen. Ellers kortslutter systemet fuldstændig. SF's forslag er et absurd forsøg på at komme udenom det ubehagelige, mener Hans Engell.

Regeringen udfordrer flertallet ved ikke at følge beslutningsforslag. Thorning-regeringen gik i 2014 imod flertallet, som krævede, at EU-borgere arbejder i to år for at få dansk børnecheck. Det stred mod EU's regler, mente statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Spillereglerne er fuldt ud dækkende. Flertallet må gøre op med sig selv, om sagen er så alvorlig, at de vil vælte regeringen eller ministeren. Her forsøger man at indføre et nyt instrument, siger Hans Engell.

/ritzau/