Ekspert tvivler på Trumps begejstring for hans valgmakker

Skrevet af admin

18/07/2016

Mest læste i dag

Mandag indledes det republikanske partikonvent, og det bliver med Donald Trump i hovedrollen som manden, der med al sandsynlighed løber med nomineringen som partiets præsidentkandidat.

Den vigtige birolle på konventet bliver spillet af Indiana-guvernøren Mike Pence, som Donald Trump valgte som sin vicepræsidentkandidat i fredags.

At valget faldt på Mike Pence - et forholdsvist ubeskrevet blad - skyldes blandt andet den svigtende opbakning til Donald Trump i partiet.

Det vurderer Niels Bjerre Poulsen, der er lektor på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Der har uden tvivl været mange mulige kandidater, som ikke havde lyst til at stille op ved siden af Donald Trump, fordi han er så uregerlig, som han er.

- Hvad har man udsigt til at få ud af at være Trumps vicepræsident? For nogle vil det være en dødsdom for deres politiske karriere, hvis deres formodning er, at han alligevel ikke vinder.

Mens mange fremtrædende republikanere offentligt har taget afstand fra den kontroversielle rigmand, så har en lille håndfuld meldt deres støtte.

Eksempelvis New Jerseys guvernør Chris Christie, der stillede sig bag Donald Trump, efter at Christie selv trak sig fra den republikanske valgkamp.

- De andre kandidater udmærkede sig ved, at de ikke havde noget at tabe, siger Niels Bjerre Poulsen, der nævner, at Chris Christie ikke kan genvælges i New Jersey og er utroligt upopulær.

- En anden er Newt Gingrich (tidligere formand for Repræsentanternes Hus, red.), der ikke har noget politisk embede. Han har heller ikke noget at tabe, siger den danske lektor.

Selv om det nu endelig er lykkedes at finde en vicepræsidentkandidat, så er det ifølge Niels Bjerre Poulsen svært at gennemskue, hvad der ligger bag valget.

Det har med al mulig tydelighed heller ikke været Donald Trumps personlige valg.

- Han virkede ikke begejstret, da han præsenterede ham. Han talte 28 minutter om sig selv og sagde, at det var for at skabe fred i partiet, at han havde valgt Mike Pence.

- Alle de gode ting, han sagde om Mike Pence, var noget, han havde skrevet ned på et stykke papir. Så det er nok et valg, der skal berolige det konservative bagland.

/ritzau/