Ekspert: Ukraine må selv skabe stabilitet

Ukraine skal selv stå for at sikre forsoning og enighed i landet oven på den seneste tids uroligheder, men samtidig er det vigtigt, at EU og Rusland får en fornuftig dialog indbyrdes, så man undgår, at konflikten udvikler sig til et koldkrigs-scenarie.

Sådan lyder vurderingen fra Ukraine-ekspert Søren Riishøj, lektor ved Syddansk Universitet.

Han vurderer, at Ukraine har en række udfordringer med at få anlagt en kurs, der kan sikre stabilitet i landet.

- Skal Ukraine klare sig, skal Ukraine selv gøre hjemmearbejdet. De skal have skabt kompromis mellem øst og vest og anlægge en reformkurs for de kommende år. Både økonomisk og i forhold til forfatningens indhold, siger Søren Riishøj.

- Det er ikke kun et spørgsmål i forhold til præsidenten, men også om at Ukraine skal gå i retning af en føderation (forbundsstat red.), eller et Ukraine med et noget større selvstyre for de enkelte regioner, for ellers bliver der nok store problemer.

Hvis Ukraine formår at skabe forsoning i landet, skal det internationale samfund samtidig også være klar på sidelinjen. Her er det ifølge Søren Riishøj særlig vigtigt, at Rusland og EU får en fornuftig dialog, så man undgår en "koldkrig".

- Begynder Rusland at føle sig isoleret uden for indflydelse, så kan de til enhver tid destabilisere Ukraine. Så stor magt har de i forhold til de østlige områder af landet, men heldigvis er dialogen der i øjeblikket, siger Søren Riishøj.

Han vurderer, at de to forhold skal lykkes, hvis Ukraine atter skal på ret kurs.

- Spørgsmålet er, om Ukraine kan gøre hjemmearbejdet og nå frem til en eller anden forsoning og enighed, hvilket også gælder internt i oppositionen, siger Søren Riishøj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip