Ekspert: Usandsynligt med hvidhajer i Danmark

Skrevet af Michael Lauritsen

|

25/05/2013

Dagens topnyheder

Du kan roligt hoppe i bølgen blå til sommer uden at bekymre dig om store hvide hajer. For selv om havet omkring Danmark næsten er som skabt til dødens gab-skabningen, og der rent faktisk er set en hvidhaj i Nordsøen for nylig, så er det usandsynligt, at danskerne kommer til at stifte nærmere bekendtskab med det store rovdyr.

Det forklarer Anja Skov, der er biolog ved Kattegatcentret og til daglig arbejder med hajer. Han medgiver dog, at de danske farvande ville være en god biotop for den menneskeædende haj.

LÆS OGSÅ: Hvidhajer kan være på vej til Danmark

- Det er rigtigt, at Danmark på mange måder er perfekt til hvide hajer. Vores vand har om sommeren den samme temperatur som vandet ved Californien, hvor der er masser af hvide hajer. Vi har også masser af sæler, som ellers ikke har nogen naturlig fjende. Så Danmark ville være et rent slaraffenland, siger hun til Dagens.dk.

Men det kommer formentlig ikke til at ske.

- Hvis den pludselig er her, er det ikke specielt overraskende, men det er bare ikke sandsynligt. Den vil skulle svømme meget langt for at komme til Danmark, og der er for mange forhindringer på vejen, siger Anja Skov og fremhæver blandt andet de skiftende temperaturer og saltindhold, den vil møde i havene på den lange svømmetur mod Danmark.

SE OGSÅ: Her er ni vilde hajangreb

Hun forstår godt, hvorfor hvidhajen kan virke frygtindgydende, men maner til besindighed og punkterer myten om menneskeæderen fra Dødens Gab-filmen.

- Skulle der komme en enkelt strejfende hvidhaj, så er det jo ikke sådan, at vi pludselig vil se, at der vil blive spist et menneske i ny og næ. Faktisk er dens madforbrug lille. Den kan nøjes med en 10-kilos torsk, og så skal den ikke spise i en uge, forklarer Anja Skov, der også minder om, at danskerne er omgivet af hajer til dagligt.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

- Vi har 14 fastboende hajarter i Danmark, og det har aldrig skabt problemer, siger hun.

Faktisk skal man være mere end 'heldig' for at støde på en af 'de danske hajer'.

LÆS OGSÅ: Her er 10 facts om den menneskeædende hvidhaj

- En af vores dykkere har foretaget mere end 3000 dyk i Kattegat og har aldrig set en haj. Og det er selv om, han har kigget efter dem, fortæller Anja Skov.

BT - Dagens mest læste BT avis. Danmarks største netavis på BT.dk.