Ekspert: Vi betaler for meget for ny medicin i Danmark

Meget lidt af den nye og dyreste medicin, som i dag bliver brugt, redder liv, og selv den livstidsforlængende effekt er tit begrænset.

Derfor er det stærkt relevant at drøfte, om vi for enhver pris skal godkende alt - også meget dyr medicin.

Det mener formanden for KRIS (Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin), Steen Werner Hansen, der også er vicedirektør på Herlev Hospital.

- I mange andre lande har prioritering af ny medicin været på dagsordenen i en årrække. Det har lagt et pres på medicinalindustrien, mens vi herhjemme bare betaler fuld pris for de ofte meget dyre, nye produkter, siger han.

Han mener, at det danske sundhedssystem burde belønnes af producenterne for, at vi er hurtige til at tage ny medicin i brug. For det er vigtigt for dem, at medicinen får den blåstempling.

- Vi betaler en højere pris, end vi burde, i stedet for at sikre større rabatter, siger han.

Han mener, at en hårdere prioritering af, hvad vi godkender af medicin presser sig stadigt mere på i takt med, at medicin i stigende grad næsten skræddersys til patienterne.

- Når eksempelvis kræftmedicin i stigende grad udvikles til mindre og mere specifikke målgrupper, bliver den selvfølgelig meget dyrere at lave, siger Steen Werner Hansen.

Han mener derfor, at vi i Danmark er nødt til at skele til erfaringerne fra eksempelvis England, hvor de britiske myndigheder via det engelske prioriteringsinstitut NICE har sagt nej til meget dyre medikamenter med begrænset effekt.

Dyr medicin skal debatteres på Danske Regioners generalforsamling torsdag i Aarhus. Det sker på baggrund af et forslag fra Radikale Venstres regionsrådsmedlemmer.

De ønsker netop en diskussion af, om Danmark skal have et prioriteringsinstitut, der i modsætning til KRIS og RADS (Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin) også ser på prisen, før samfundskassen åbnes for betaling af ny og dyr medicin.

/ritzau/

 

Dagens Gossip