Eksperter håber at forhindre dæmningskatastrofe i Irak

admin

424 uger siden

|

28/05/2016

Dagens topnyheder

Som at kaste en atombombe over hundredtusindvis af mennesker. Sådan er effekten beskrevet, hvis Iraks faldefærdige Mosul-dæmning skulle bryde sammen.

I weekenden samles eksperter fra flere lande i Sverige for at finde tekniske løsninger, som kan forhindre en katastrofe, skriver nyhedsbureauet TT.

Det er kun et spørgsmål om tid, før katastrofen indtræffer, og den enorme kraft fra vandmasserne ved Iraks største dæmning slippes løs, advarer ingeniørerne.

Blandt deltagerne på konferencen er Nadhir al-Ansari, professor ved det tekniske universitet i Luleå i Sverige.

Han var ingeniør på projektet, der oprindelig hed Saddam-dæmningen, og i marts beskrev han over for The Guardian konsekvenserne, hvis mareridtet bliver til virkelighed.

- Hvis dæmningen fejler, vil vandet ramme Mosul inden for fire timer. Vandet rammer Bagdad inden for 45 timer. Nogle siger, at en halv million mennesker kan blive dræbt, andre siger en million, sagde han til den engelske avis ifølge fagbladet Ingeniørens hjemmeside.

Et af problemerne er, at den 113 meter høje og 30 år gamle dæmning hviler på porøs undergrund. At den ikke allerede er brudt sammen, skyldes ifølge Ingeniøren, at man konstant har hældt beton ned i undergrunden for at fylde eroderingshullerne.

Men da Islamisk Stat i 2014 midlertidigt besatte området, flygtede dæmningens medarbejdere, og dermed stoppede den konstante påfyldning af cement.

IS blev fordrevet efter få uger, men bemandingen ved dæmningen har siden været nede på et minimum.

Netop i disse uger er situationen ekstra prekær, og forskerne er specielt bekymrede for et kollaps, fordi forårets smeltevand indebærer et højere tryk på dæmningen.

- Kun Gud ved, hvor det sker. Vi ved, at dæmningen er i fare, men vi kan ikke eksakt se, hvad der sker der nede (i dæmningens undergrund, red.). Det kan ske om nogle år, det kan ske i morgen, siger Nasrat Adamao, tidligere chefingeniør ved dæmningen.

Den irakiske regering, der er travlt beskæftiget med krig, korruption og politiske kriser, nedtoner faren. Men det er ifølge Nadhir al-Ansari et spil for galleriet.

- Når regeringsmedlemmer taler med mig personligt, er de voldsomt nervøse og bekymrede. Men offentligt giver de et andet indtryk, siger han til TT.

Han er blandt de adskillige eksperter fra Irak, som deltager i weekendens konference.

En af de mulige løsninger er at tætne dæmningen med en massiv "væg", der skal bankes 250 meter ned under jorden.

/ritzau/TT