Eksperter: Målene med missionen i Irak er uklare

Målene med kampen mod Islamisk Stat (IS) er uklare.

Sådan lyder det fra flere eksperter på dagen, da forsvaret og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har oplyst, at de danske F-16-fly har bombet mål i Irak på nogle af de i alt 11 missioner, hvor man har været på vingerne

- Jeg vil absolut mene, at man ikke har en særlig god plan med under armen. Og man har ikke nødvendigvis nogen plan overhovedet, siger Sune Haugbølle, ph.d. og forsker i Mellemøststudier ved Københavns Universitet.

- Som vi ser det lige nu, så koncentrerer man sig om IS, mens man så venter med at se, hvad der sker med resten, siger han.

Spørgsmål: Men det er vel også en plan?

- Det er en ikke-plan. Og uden en plan er der risiko for, at man gør tingene mere kaotiske. Der er en panikstemning omkring, at IS ikke må sprede sig mere, men der er jo andre problemer, der skal tages hånd om, og som i høj grad kræver politisk handling, siger Sune Haugbølle.

Han påpeger, at det er afgørende at stille markante politiske krav til centralregeringen i Bagdad, hvis indsatsen mod IS skal lykkes.

- Den store udfordring for Irak er, at landets regering, som er vores aktive samarbejdspartner, måske ikke har den helt store kontrol over de styrker, der kæmper i dens navn.

Lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, er enig i, at målet med indsatsen er "lidt uklart". Men det er svært at være mere konkret, end tilfældet er på nuværende tidspunkt, fastslår han.

- Det vil altid være lidt uklart, for man ved ikke, hvordan fjenden vil reagere. Hvis modstanderen bare lagde sig ned og gjorde præcis, som vi forventede, så var det jo let nok, men sådan er det ikke i krig, siger han.

- Det springende punkt i forhold til Irak-operationen er, om man kan få den irakiske regering til at optræde mere effektivt og til at indlede et samarbejde med sunnimuslimerne. Kun hvis det lykkes, vil man kunne opstille nogle effektive irakiske styrker, som kan hjælpe flyene.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) afviser under et besøg mandag hos de danske piloter på basen i Kuwait, at målene med missionen er uklare.

- Målet er at beskytte den irakiske civilbefolkning mod Isils (anden betegnelse for IS, red.) forfærdelige overgreb med massehenrettelser, voldtægter og slaveri, siger han.

- Og der går vi ind sammen med andre lande og støtter op om irakiske regeringstropper og kurdiske styrker i nord.

- Den anden del af det handler om at beskytte Europa og USA mod terrortrusler, for Isil har ikke lagt skjul på, at de også ser andre end landene i nærområdet som mål, lyder det fra forsvarsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip