EL kræver Afghanistan-deltagelse undersøgt

Hvis udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil undersøge den danske indsats i Afghanistan-krigen, må han også kigge på beslutningen om at deltage. Det mener Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Meldingen kommer efter, at udenrigsministeren i Politiken søndag melder sig klar til at undersøge Danmarks indsats under Afghanistan-krigen. Han vil dog ikke sætte spørgsmålstegn ved, om det var nødvendigt at gribe ind. Men det vil Enhedslisten.

- Helt konkret vil jeg foreslå, at det bliver inddraget, hvad politikernes handlinger har haft af konsekvenser. Er danske soldater blevet sendt på meningsløse operationer med døden til følge, siger Nikolaj Villumsen til Ritzau.

- Vi må forholde os til, at da vi gik ind, satte vi os nogle målsætninger: Bekæmpe Taleban, skabe frihed og demokrati og skabe stabilitet. Ingen af de tre målsætninger er efter mange års krig opfyldt, forklarer han.

Skulle en undersøgelse alligevel igangsættes uden at forholde sig til det politiske ansvar, er Enhedslisten dog ikke afvisende overfor det.

Hos Dansk Folkeparti ryster Marie Krarup på hovedet over udsigten til, at der overhovedet skal laves en undersøgelse. Hun mener, at behovet er dækket i Forsvarets Efterretningstjenestes sikkerhedsvurderinger.

- Hvis man vil måle, om Afghanistan har tilstrækkeligt demokrati eller vestligt kvindesyn eller lignende, så synes jeg det er lidt dumt. For det vil man aldrig få i Afghanistan. Ikke før de konverterer til kristendom eller gør noget andet vildt, siger hun.

- Selvfølgelig kan man godt have en drøm om at lave hele samfundet om og stå og prædike, at man ikke vil have korruption, eller at de går op i stammer. Problemet er, at det er ret svært at lave om. Det kræver helt andre metoder. Det kan forsvaret ikke, mener hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip