EL kræver forklaring på bakteriefyldt fiskefars

- Det er forkasteligt, at mange butikker sælger fiskefars, der indeholder alt for mange bakterier.

Så klar er meldingen fra fødevareordføreren for Enhedslisten, Per Clausen, efter at DR Nyheder tirsdag løftede sløret for en stikprøveundersøgelse, der afslørede et tårnhøjt bakterietal i færdigrørt fiskefars i supermarkeder og hos fiskehandlere landet over.

- Det burde de have langt bedre styr på, men det ser også ud til, at fødevarekontrollen har svigtet og har undladt at gribe ind over for en branche, som ikke har levet op til tilliden, siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

DR's stikprøve er en opfølgning på en større officiel undersøgelse, som Fødevarestyrelsen offentliggjorde kort før jul. Den viste, at hver anden fars havde et bakterieindhold, der lå på den forkerte side af myndighedernes vejledende grænseværdi.

I DR's undersøgelse dumpede fire ud af de i alt 15 fiskefarser, altså godt en tredjedel, og man fandt blandt andet fars med over 100 gange så mange bakterier som tilladt.

I denne prøve var der en milliard bakterier per gram, og således ramte man loftet for, hvor mange bakterier, der overhovedet kan være i en fiskefars.

I dag har butikkerne selv ansvaret for at vurdere, om farsen er frisk. Tidligere gjaldt en 24-timers-regel, som betød, at fiskefars skulle sælges inden for 24 timer, men i 2010 ophævede Fødevarestyrelsen den regel.

- Det virker ubegribeligt, at man i 2010 fjerner en 24-timers regel trods mange advarsler mod dette og efterfølgende ikke følger effektivt op for at sikre sig, at denne ændring ikke får alvorlige konsekvenser for forbrugerne, siger Per Clausen.

- Derfor vil jeg nu bede fødevareministeren om en redegørelse for både beslutningsprocessen i 2010, for hvorfor der ikke i 2012 blev strammet op på reglerne, da Fødevarestyrelsen blev opmærksom på, at de vejledende grænseværdier ikke blev overholdt, og for hvad man nu vil gøre efter DR's afsløringer, slutter han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip