EL kræver grøn tillægsaftale til energiforliget

Finansminister Bjarne Corydon (S) skal finde stentavlerne frem og mejsle klimamålet om en 40 procents reduktion af CO2-udledningen i 2020 endegyldigt ned.

Det ønsker Enhedslisten, som nu gør det klart, at hvis partiet skal acceptere ændringer i energiforliget, så kræver partiet en grøn tillægsaftale med regeringen.

Dermed lægger støttepartiet pres på regeringen, som er afhængig af Enhedslisten - og SF - hvis man skal gennemføre en vækstplanen med Venstre, der sænker eller fjerner energiafgifter.

Regeringens støtteparteri er blandt andet bekymrede over, at regeringen og Venstre er enige om at udskyde opførelsen af Danmarks største havvindmøllepark, Kriergers Flak, med to år.

Tillægsaftalen skal med en række nye initiativer sikre, at Danmark når de klimamål, som partierne bag energiforliget hidtil har været enige om, siger Enhedslisten politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen:

- Vi har i dag under forhandlingerne gjort det meget klart over for regeringen, at hvis vi skal acceptere de ændringer i energiforliget, som regeringen ensidigt har aftalt med Venstre, så skal der indgås en grøn tillægsaftale i en anden forligskreds, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun fastslår, at den grønne tillægsaftale skal sikre, at klimamålene om en 40 procents reduktion af CO2-udledningen i 2020 fastholdes. Desuden skal den indeholde klare forpligtelser om, at der umiddelbart efter sommerferien skal aftales nye initiativer.

De nye initiativer skal sikre, at man fastholder tempoet i sænkningen af CO2-udledningen i de kommende år på trods af aftalen med Venstre. Der skal også afsættes de nødvendige økonomiske midler, mener Johanne Schmidt-Nielsen:

- Det er egentlig ret enkelt. Regeringens aftale med Venstre vil øge udledningen af CO2, fordi den gør det billigere at forbruge energi.

- Det hul må vi så udfylde gennem initiativer på andre områder som transport og landbrug eller andre tiltag rettet mod energibesparelser i husholdningerne og erhvervslivet, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten har også betinget en aftale om, at regeringen fremlægger "overbevisende dokumentation" for, at aftalens skatte- og afgiftsændringer ikke rammer socialt skævt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip