EL om pesticidregn: Forbyd flyvsk sprøjtegift

Fjern det fra hylderne.

Enhedslisten og SF kræver ukrudtsgiften prosulfocarb dømt ulovlig, da giften kan fordampe, falde ned med regnvandet og dermed forurene eksempelvis frugter.

Ifølge Politiken viser målinger, at mængden af prosulfocarb i regnvandet er stigende. På en målestation i Sepstrup Sande i Midtjylland er indholdet af ukrudtsmidlet således steget med 16 procent og ved Risø på Sjælland med hele 174 procent fra 2013 til 2014.

- Det kan ganske enkelt ikke være rimeligt, at et regnskyl er fuld af gift, som blandt andet forurener folks private haver, siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, i en skriftlig kommentar.

Også SF kræver sprøjtegiften forbudt, og det skal ske "hurtigst muligt". Det siger partiets formand, Pia Olsen Dyhr, i en pressemeddelelse.

Prosulfocarb bliver brugt af landmænd til at bekæmpe græsukrudt i de kornmarker, der tilsås om efteråret. Det er det næstmest solgte sprøjtemiddel i Danmark efter glyphosat, der er bedre kendt som roundup.

Enhedslisten kalder miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd i sagen.

- Det eneste ansvarlige at gøre er at indføre et omgående forbud mod sprøjtegiften prosulfocarb, der spreder denne omfattende og ukontrollerede forurening, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

Midlet er ikke akut giftigt for mennesker, men det har ifølge Politiken ved dyreforsøg med større mængder vist sig at give vægttab og påvirke lever, nyrer og knoglemarv samt give lavere fødselsvægt hos afkommet.

Fund af prosulfocarb på æbler, uanset mængde og uanset om det er økologisk eller konventionel produktion, medfører kassering, oplyser Dansk Gartneri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip