EL støtter våbenfly til kurdere i Irak

Enhedslistens hovedbestyrelse har søndag godkendt, at folketingsgruppen må stemme for, at Danmark kan transportere våben til kurdere i Irak med et transportfly.

Det skal dog godkendes endeligt af det samlede folketing ved en hastebehandling på onsdag, om Danmark sender et militært C-130 Hercules-transportfly med lette våben som dansk bidrag til USA's aktion i det nordlige Irak, hvor kurderne er presset af islamisterne i Islamisk Stat.

Søndag fik regeringen dermed støtte fra alle Folketingets partier, efter at de resterende partier har tilkendegivet deres accept ved et møde i torsdags i Udenrigspolitisk Nævn.

Mandag fremsætter regeringen sit beslutningsforslag om at sende flyet til Irak med lette våben og soldater, som skal beskytte flyet.

I marts 2011 blev Enhedslistens folketingsgruppe efter få dage banket på plads af baglandet, fordi de støttede, at danske F-16-fly skulle i aktion mod Libyens hær.

Ved årsmødet i 2012 præciserede partiet, hvordan proceduren er for, at folketingsgruppen må støtte danske militære aktioner.

Det blev indskærpet, at det skulle ske med hovedbestyrelsens accept.

/ritzau/