EL: Virksomheders egenkontrol af fødevarer går for vidt

Sagen om det listeria-udbrud, som menes at have kostet 12 mennesker livet, stiller spørgsmålstegn ved, om der er blevet skåret for hårdt i udgifterne til den offentlige fødevarekontrol.

Derudover kan virksomhedernes egenkontrol af fødevarer have taget overhånd.

Det siger Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen, i en kommentar til Fødevarestyrelsens redegørelse om listeria-udbruddet, hvor fødevareminister Dan Jørgensen har påtalt flere fejl.

- Fødevarestyrelsens redegørelse for spredningen af listeria bakterier viser, at selv om Fødevarekontrollen kontrollerer virksomhedernes egenkontrol efter reglerne, har det ikke i den aktuelle sag været i stand til at afsløre forekomsten af listeria-bakterier.

- Derfor stiller sagen et alvorligt spørgsmålstegn ved, om det er forsvarligt at satse så ensidigt på egenkontrol, som EU's regler på dette område lægger op til, siger Per Clausen.

Det var virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene, der var hovedsmittekilde til udbruddet.

Fødevarestyrelsen har efterfølgende fået kritik for ikke at have reageret hurtigt nok, da den blev klar over, at der var en sammenhæng mellem lammerullepølser produceret i virksomheden og listeria-patienter.

- Vi vil derfor i opfølgningen på denne sag have fokus på, hvordan vi gennem en reel offentlig kontrol af fødevaresikkerheden i Danmark kan undgå at sådanne sager opstår igen, siger Per Clausen.

- Meget tyder på, at vi et forsøg på at nedbringe udgifterne til fødevarekontrollen er gået alt for langt i retning af at erstatte offentlig kontrol med virksomhedernes egenkontrol, fortsætter Per Clausen.

Fødevarestyrelsen har som følge af udbruddet blandt andet frataget beredskabschefen dennes ansvarsområde for vedkommendes håndtering af sagen.

/ritzau/