Elektroniske cigaretter bliver forbudt i skoler

admin

|

12/10/2013

Dagens topnyheder

Rigtige smøger er strengt forbudt, men på mange danske skoler omgår eleverne forbuddet ved at ryge e-cigaretter.

Derfor strammer mange skoler rundt om i landet nu op på rygereglerne, for at fjerne cigaretdampen fra skolegården.

En rundringning foretaget af Avisen.dk viser, at hver anden af de 20 adspurgte skoler oplever, at elever ryger e-cigaretter i skoletiden.

- "Det er ikke at ryge". Sådan sagde nogle af vores syvende klasses piger, da vi tog dem i at ryge e-cigaretter indenfor på gangene, siger Torben Lattrup, der er skoleinspektør på Avedøre Skole i København, til Avisen.dk.

Men netop opfattelsen af, at e-cigaretterne ikke er farlige, er ganske enkelt forkert, advarer Inge Haunstrup Clemmensen, der er overlæge fra Kræftens Bekæmpelse.

- Man har reklameret for det, som om det ikke er skadeligt, men faktum er, at vi ikke ved hvad stofferne i e-cigaretterne gør, og da slet ikke ved børn og unge, der jo er særligt skrøbelige, fordi de er i gang med at vokse, siger hun til Avisen.dk.

E-cigaretter er ikke omfattet af den nuværende rygelov, og det har på flere folkeskoler skabt en gråzone i rygereglerne, som ellers forbyder både voksne og børn at ryge på skolens område.

Derfor har samtlige af de tyve folkeskoler, som Avisen.dk har snakket med, nu sidestillet e-cigaretter med almindelig rygning.

- Vi har haft en elev, som røg e-cigaret, og som troede, at det var okay at ryge indenfor, siger Klaus Østergaard, der er viceskoleleder på Højvangskolen i Nordjylland.

Det glæder Kræftens Bekæmpelse:

- Det er den eneste fornuftige måde at tackle det på. For alle siger, at hvis man havde vidst, hvad man ved om cigaretter i dag, så ville de ikke være blevet lovlige til at starte med. Her gør man det samme, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

/ritzau/