En af Saddam Husseins officerer var hjernen bag IS

En tidligere efterretningsofficer fra Saddam Husseins styrtede regime i Irak var "den strategiske arkitekt" bag gruppen Islamisk Stat (IS). Han udarbejdede planen for jihadisternes overtagelse af det nordlige Syrien, skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

Den tidligere oberst Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, som var bedre kendt under navnet Haji Bakr, blev dræbt af syriske oprørere i januar 2014. I årene forinden havde han "i en årrække trukket hemmeligt i trådene i Islamisk Stat", skriver Der Spiegel.

Nyhedsmagasinet siger, at det har fået eksklusiv adgang til 31 dokumenter fra Bakr - blandt andet håndskrevne lister og papirer. Det er sket efter langvarige forhandlinger med en oprørsgruppe i Aleppo i det nordlige Syrien.

Oprørsgruppen kom i besiddelse af dokumenterne, efter at IS flygtede fra området.

- Det fremgår, at Islamisk Stat havde en klar plan for at overtage det nordlige Syrien, og at der var udarbejdet udførlige instruktioner om spionage, drab og bortførelser, skriver Spiegel.

Ifølge artiklen var Bakr "bitter og arbejdsløs" efter amerikanernes beslutning i 2003 om at opløse den irakiske hær. Mellem 2006 og 2008 var han indsat i USA's militære lejr Camp Bucca og i Abu Ghraib-fængslet.

I årene derefter fik han stadigt mere indflydelse i de jihadistiske kredse, og sammen med en gruppe andre tidligere irakiske efterretningsofficerer placerede han i 2010 præsten Abu Bakr al-Baghdadi som leder af Islamisk Stat.

Med denne beslutning var det ifølge rapporten hensigten at give gruppen en religiøs dimension. Der Spiegel citerer en officer for, at Bakr selv er "nationalist - ikke islamist."

I artiklen bliver det pointeret, at hemmeligheden bag Islamisk Stats fremgang skyldes en kombination af modsætninger: en gruppe med fanatisk troende og en anden gruppe, som står for kølige strategiske overvejelser. Denne anden gruppe blev i ledet af Bakr.

Islamisk Stat er berygtet for skrækkelige voldelige overgreb - blandt andet voldtægter, tortur og halshugninger. Gruppen udråbte i juni 2014 et kalifat i dele af Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip