En legende hyldes i Odense

I forbindelse med herrelandsholdets anden kamp mod Argentina i weekenden den 3.-4. november får publikum i Stadium Arena Fyn en enestående mulighed for at tage afsked med den største danske landsholdsprofil på herresiden nogensinde.

Før kampen i Odense vil Lars Christiansen blive hyldet for sine tyve år i landsholdstrøjen. To årtier, der - udover at han sammen med forskellige landsholdskammerater har vundet to gange EM-guld, en VM-sølvmedalje og tre gange bronze ved EM og en gang ved VM - har placeret sønderjyden som det største individuelle rekord-ikon i dansk håndbolds historie:

338 landskampe – det er 104 udtagelser over nummer to på alle tiders liste, Michael Fenger. 1503 scoringer – det er 488 mål foran topscorerlistens suveræne nummer to, Erik Veje Rasmussen. Og at Lars Christiansen spillede sin sidste landskamp i en alder af 39 år 11 måneder og 20 dage er også en rekord, der med 99,9 procents sikkerhed får lov til at blive stående i al evighed. Alle tre fakta så meget desto mere bemærkelsesværdige set i lyset af, at Lars Christiansen end ikke er i top 20 over alle tiders yngste landsholdsdebutanter og at han heller ikke er den danske landsholdsspiller, der har spillet flest kampe i træk.

Den finurlige venstre fløj var måske ikke så overbevisende, da han efter nederlag til Tjekkoslovakiet og Tyskland på tredjedagen omsider fik chancen i 4-nationers turneringen i ydmyge omgivelser i Pavazska Bystrica tæt på det nuværende Slovakiets grænse til Tjekkiet. Det var den 25. oktober 1992, modstanderen var Holland og Danmark vandt 25-18. Et enkelt mål blev det til for den dengang 20-årige KIF Kolding-spiller, men allerede i sin anden landskamp bombede Christiansen bolden ti gange ind bag Ungarns keepere i den årlige Karpaterturnering i Rumænien. Resten er historie, som man siger:

Et mangeårigt venstrefløjs samarbejde med Nikolaj Jacobsen udmøntede sig i, at de to herrer indtager 1. og 2. pladsen i statistikken over flest scorede mål i en enkelt landskamp (15 til Jacobsen og 14 til Christiansen), mens Lars Christiansen i særklasse er den danske landsholdspiller, der flest gange har scoret ti mål eller flere i en enkelt landskamp. Det er helt præcist sket ti gange for den træfsikre fløj. Det mål, der har den største plads i Lars Christiansens eget store hjerte, blev sat ind, da han med sin sjette scoring i kampen på et komplet atypisk straffekast passerede Henning Fritz i de døende sekunder af EM-semifinalen mod Tyskland i 2008.

”Was war das?” udbrød den lamslåede THW Kiel-målmand, mens Christiansen fra en sjælden position som liggende fik rejst sig og gennemført en jubelrunde af de helt store i Håkans Hall i Lillehammer.

Udover sine medaljer med landsholdet har Christiansen tre danske og et tysk mesterskab på samvittigheden og en hyldest af nærmest ufattelige dimensioner, da han i Flensburg i august 2010 tog afsked med sit trofaste hjemmepublikum gennem 14 år, var det store emotionelle højdepunkt for denne håndboldsportens gentleman.

Respekten om Lars Christiansen er lige så enorm som den er velfortjent. Blandt medspillere, modspillere og ikke mindst hos det publikum, der verden over har lært at elske håndbold og især teknisk finurlige afslutninger.  Her har Danmarks nummer 9 alias SG Flensburg/Handewitts nummer 15 for længst indskrevet sig i håndboldens historiebøger som en institution med legendestatus.

 

 

Dagens Gossip