En lille mængde nødder dagligt kan mindske risikoen for at dø af en lang række sygdomme

Blot 15 gram nødder eller peanuts hver dag kan dramatisk mindske risikoen for at dø af kræft, diabetes, lungesygdomme og sygdomme som Alzheimers.

Det viser et nyt hollandsk studie, skriver Science Daily.

Studiet blev udført fra 1986 blandt mere end 120.000 hollændere mellem 55 og 69 år. Forskerne spurgte forsøgspersonerne til deres daglige indtag af peanuts, nødder og peanutbutter (jordnøddesmør).

Derefter har forskerne analyseret forholdet mellem indtag af nødder og tidlig død. Reduktionen i dødelighed var størst blandt folk med lungesygdomme, neurologiske sygdomme - som Alzheimers og sclerose og diabetes. Også folk med kræft og hjertesygdomme havde mindre dødelighed, hvis de indtog 15 gram nødder dagligt.

Effekten var lige stor blandt mænd og kvinder.

Læs også: 11 gode grunde til at spise blåbær hver dag

Projektets resultater bakker op om resultaterne i tidligere amerikanske og asiatiske studier, som primært har fokuseret på forholdet mellem nødespisning og hjertesygdomme. Men det nye studie fandt altså, at det også forbedrede chancen for at overleve en lang række andre sygdomme.

- Det er opsigtsvækkende, at vi observerede markant lavere dødsrater ved indtag af bare 15 gram nødder eller peanuts i dagligt gennemsnit, hvilket svarer til en halv håndfuld. Et højere indtag gav ikke en yderligere reduktion i risiko. Det bliver også bakket op af en meta-analyse af tidligere offentliggjorte studier sammenholdt vores studie, hvor kræft og lungesygdomme viste samme responsmønster på dosis, siger professor Piet van den Brandt, som er epidemilog og leder af projektet.

Læs også: 9 gode grunde til at spise ingefær hver eneste dag

Man kan dog ikke få den samme effekt ved at spise peanutbutter. Det er formentlig, fordi jordnøddesmør indeholder en række tilførte ingredienser som salt og vegetabilske olier.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip