En lysende bænk fylder i sparekravet til kommunerne

En særlig bænk på Islands Brygge i København har fået en uforholdsmæssig central placering i debatten om de danske kommuners fremtidige økonomi.

Regeringen har op til dagens forhandlinger med KL til kommunernes store ærgrelse varslet barbering af de kommunale budgetter med en procent om året og samtidig fastholdt, at det kan lade sig gøre uden at ramme kernevelfærdsområder som eksempelvis hjemmeplejen.

I debatten om besparelserne har kandidater fra borgerlige partier gentagne gange fremhævet "selvlysende bænke" som et af de områder, hvor kommunerne ikke behøver at spilde skatteborgernes penge.

Senest sagde Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, onsdag følgende til Ritzau for at mane kommunernes frygt for en forringet hjemmepleje i jorden:

- For eksempel kunne der være nogle bycykler eller selvlysende bænke hist og pist, som man kunne starte med at fjerne i stedet for at true borgerne med deres hjemmehjælp.

Men hvor står så disse selvlysende bænke, der dræner kommunekasserne i så urimelig en grad?

De står ingen steder. Den står på Islands Brygge. For der er i kongeriget kun en enkelt "selvlysende bænk", forklarer Københavns Miljø- og Teknikborgmester Morten Kabell (EL).

- Så vidt jeg ved, er der kun den ene såkaldte interaktive bænk i hele Danmark. Den blev lavet for nogle år tilbage som en del af et større interaktivt projekt, men på grund af nogle tekniske udfordringer var det kun bænken, der endte med at blive belyst, siger han.

I øvrigt undrer borgmesteren sig over, at det netop er Venstre, der turnerer med en vrede over den selvlysende bænk i projektet, der endte med at koste en million kroner.

- Anlægget på Islands Brygge blev til som del af et parkeringsforlig, hvor det blev anlagt oven på nogle nye parkeringspladser. Og hvem var med i forliget? Det var Venstre, siger Morten Kabell og fortsætter:

- Vi var faktisk imod, fordi vi syntes, at det var alt for mange penge at smide efter en bænk. Derfor er lyset også blevet slukket nu.

Spørgsmål: Men hvad så med bycyklerne, som ordføreren også fremhæver som en post, der kunne spares væk før kernevelfærd?

- Bycyklerne er jo indkøbt, og udgiften til at drive systemet er omkring fem millioner kroner om året. Det batter altså ikke særlig meget i forhold til den kvarte milliard kroner om året, som regeringen vil have Københavns Kommune til at spare, siger Morten Kabell.

/ritzau/

 

Dagens Gossip