En norsk kvinde er blevet smittet af ebola

Skrevet af admin

06/10/2014

Mest læste i dag

En norsk kvinde er blevet smittet af ebola i Sierra Leone, bekræfter Læger uden Grænser ifølge den norske avis VG.

Den norske sundhedsarbejder bliver mandag aften hasteevakueret med ambulancefly fra hovedstaden Freetown i Sierra Leone. Hun vil sandsynligvis lande i Norge i nat eller tidligt tirsdag morgen, skriver VG.

- Vi arbejder på at få vores kollega hjem så hurtigt som muligt, siger Anna Cecilie Kalteborn, som er generalsekretær i Læger uden Grænser, til VG.

Kvinden, som arbejdede i Sierra Leones næststørste by, Bo, skal efter VG's oplysninger have følt sig dårlig inden weekenden. Da symptomerne på den frygtede ebola-virus dukkede op med både feber og kvalme, blev der slået fuld alarm.

Hun kom i isolation søndag, hvorefter test kunne bekræfte, at kvinden er smittet.

Rune Bjåstad fra det norske udenrigsministerium siger til VG, at ministeriet har vidst besked siden søndag aften omkring klokken 19. Kvindens familie er også blevet underrettet.

- Det er en situation, vi tager yderst alvorligt. Sammen med blandt andet Forsvarsministeriet og Trafikministeriet har Udenrigsministeriet støttet Sundhedsministeriet i deres arbejde med at etablere et beredskab for evakuering af smittede sundhedsarbejdere, siger han.

Så snart den smittede nordmand lander i Norge, står et massivt apparat med landets førende eksperter klar til at tage imod hende på Ullevål Universitetssygehus, hvor hun vil blive isoleret.

Læger uden Grænser prøver at finde ud af, hvad der gik galt, da kvinden blev smittet. Organisationen har ifølge Kalteborn strenge rutiner, som skal sikre de ansatte i ebola-centrene.

- Disse rutiner reducerer muligheden for at blive smittet med sygdommen, men der vil altid være en risiko, og desværre gælder det også for vores feltarbejdere, siger hun

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er 3400 foreløbig døde af sygdommen, som hærger i Vestafrika. 7500 er mistænkt for at være smittet.

/ritzau/