Endeligt valgresultat: Abe får kæmpesejr

Shinzo Abe, Japans premierminister, har fået et stort rygstød af vælgerne i verdens tredje største økonomi.

Japanerne har søndag sammensat et nyt parlament, og de har givet Abes Liberaldemokratiske Parti (LDP) og partiets mindre koalitionspartner, Ny Komeito, tilsammen 325 af de 475 mandater i parlamentets underhus.

Det viser det endelige valgresultat.

Sejren er så solid, at de mange mandater i henhold til forfatningen er tilstrækkeligt til at overtrumfe beslutninger i parlamentets overhus.

Abe har været premierminister i de seneste to år og udskrev valg i utide. Han har selv betegnet valget som en tillidsafstemning om sin økonomiske politik, den såkaldte Abenomics.

Det er en politik, hvor han forsøger at rette op på Japans økonomi ved finanspolitiske lempelser og reformer.

I april i år gik Japan uventet i recession, husstandenes indkomster er faldet i 13 måneder i træk, men virksomhederne tjener penge, og Abe siger, at han nu har vundet vælgernes tillid.

- Administrationen over de seneste to år har vundet tillidsafstemningen, siger han på japansk tv.

- Jeg vil forsøge at vinde offentlig støtte, når jeg gennemfører denne politik, uden at være selvglad, siger han videre.

Godt nok har Abe vundet stort, men det er sket på en baggrund af en meget lille stemmedeltagelse.

En del af Japan har på valgdagen været ramt af snestorm, hvilket kan forklare noget, men mange japanere har på forhånd givet udtryk for, at de er trætte af politik og politikere.

Stemmeprocenten ligger nede på omkring 52-53 procent.

Abe og hans regering har mere i posen end økonomisk politik.

Han har også talt om at genstarte Japans brug af atomkraft, efter at katastrofen i 2011 med den store tsunami, der ødelagde atomkraftværket Fukushima, fik Japan til at stille atomkraft i bero.

Han har desuden forsøgt at få Japan ud af landets pacifistiske rolle, som Japan har haft forfatningsmæssigt i efterkrigstiden.

Han vil ændre forfatningen, så Japans militær kan foretage sig mere end blot at forsvare Japan i tilfælde af et angreb.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip