Engell: Sundhed bliver en slagmark under valgkampen

- Sundhedspolitikken bliver en slagmark under den kommende valgkamp.

Ordene kommer fra politisk kommentator Hans Engell og handler om, at Venstre nu overbyder regeringen ved at tilføre en milliard ekstra til sundhedsområdet i partiets finanslovudspil, som de fremlægger mandag.

- Det er et opløb til valgkampen, hvor Venstre ikke vil lade sig presse på sundhedspolitikken. Partiet viser med det her udspil, at de ikke vil blive sat skakmat af regeringen, siger Hans Engell.

Regeringen fremlagde i august sit sundhedsudspil til de kommende finanslovforhandlinger. I alt fem milliarder skal der tildeles området, som blandt andet skal gå til behandling af kronisk syge og kræftbehandling.

Men Venstre markerer sig nu for alvor ved at tilføje en ekstra milliard i 2015 til det udgiftstunge område.

Nogle af milliarderne skal bruges på en kræftpakke fire, som skal føre til en forbedring af patientrettighederne og give kræftpatienter mulighed for blive tilknyttet én bestemt læge.

Partiet vil dermed slå fast, at et ønske om nulvækst ikke forhindrer dem i at investere i velfærd.

- Venstre viser med dette sundhedsudspil, at de både kan lave nulvækst og samtidig finde en milliard til sundhed. Det interessante er, hvordan Venstre har tænkt sig at finansiere det kæmpe store beløb, der skal afsættes, siger Engell.

Vil det lykkes Venstre at finde en fornuftig måde at finde pengene på, vil det ifølge Engell ikke få Venstre til at stå stærkere i valgkampen.

- Hverken regeringen eller oppositionen bliver de store vindere på sundhedspolitik. Vi har tidligere set, at sundhedspolitik har været hovedemnet ved et valg, men det kommer ikke til at afgøre, hvor vælgerne sætter deres kryds, siger han.

/ritzau/