Engell: Utroværdigt hvis DF afviser regeringsplads

admin

|

06/08/2014

Dagens topnyheder

- Et parti, der står til at få opbakning fra en femtedel af vælgerne, kan ikke bare sige, at de ikke vil påtage sig regeringsansvar. Det har ingen troværdighed.

Så klar er meldingen fra politisk kommentator Hans Engell i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Kolding.

I et interview med Politiken onsdag siger partiformand Kristian Thulesen Dahl, at DF skal have fire krav opfyldt, hvis partiet skal sidde på ministertaburetter. Og det er ifølge politisk kommentator Hans Engell toner, vi ikke har hørt fra Dansk Folkeparti før.

- Det er første gang, at Dansk Folkeparti overhovedet taler om muligheden for et regeringssamarbejde, siger han til Ritzau.

Men Kristian Thulesen Dahl siger samtidig, at han tvivler på, at DF kan få gennemført kravene i en eventuel ny blå regering. I stedet vil DF have større indflydelse uden for regeringen, vurderer DF's formand.

Partiets fire krav til at komme i regeringen er offentlig vækst på 0,8 procent, fastholdelse af EU-forbeholdene, stramning af udlændingereglerne og en grænsekontrol.

Fire krav, som ikke virker som en barriere for at komme til magten, vurderer den politiske kommentator.

- Ingen af kravene er uoverkommelige for et parti som Venstre. En ting som nulvækst over for offentlig vækst på 0,8 kan man forene ved at finde penge til ældre- eller sundhedsområdet, som DF især repræsenterer, siger Hans Engell.

Hans Engell sporer dog en nervøsitet hos partiet, der ikke tidligere har siddet i en regering. Blandt andet fordi et folketingsvalg lurer forude, og det tvinger dem til at tage stilling til en eventuel kommende blå regering.

- Man kan godt mærke på Dansk Folkepartis meldinger, at de aldrig har været et regeringsparti før. De bevæger sig ind på et uprøvet område, og de er tydeligvis bange for at sætte alt over styr, som de har opnået, siger han.

Dansk Folkeparti står i øjeblikket til at få 20,6 procent af stemmerne i Ritzau Index, der er et gennemsnit af landets fem toneangivende meningsmålinger, Voxmeter, Epinion, Gallup, Greens og Rambøll.

Dermed er partiet næsten ligeså stor som Socialdemokraterne og Venstre, der står til henholdsvis 22,3 procent og 21,7 procent af stemmerne.

Alligevel har Kristian Thulesen Dahl ikke meldt ud, at partiet vil kæmpe med næb og klør for at komme i regering.

/ritzau/