Enhedslisten får ikke bøvl med Irak-aktion

Enhedslisten får ikke kritik fra baglandet, fordi folketingsgruppen støtter USA's humanitære aktion i det nordlige Irak med et dansk militært transportfly, siger partiets veteran Per Clausen.

I marts 2011 blev folketingsgruppen efter få dage banket på plads af baglandet, fordi de støttede danske F-16 fly i aktion mod Libyens hær.

- Vi støtter ikke, at Danmark går i krig. I 2011 var folketingsgruppen først til at foreslå, at vi skulle støtte Libyen-aktionen og først til at foreslå, at vi skulle holde op, siger Per Clausen.

- Siden har intet flertal i hovedbestyrelsen eller på årsmødet kritiseret, hvad folketingsgruppen gjorde. Hidtil har vi ikke hørt en eneste kritisk bemærkning på Facebook for beslutningen om at bekæmpe Islamisk Stat.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tilbudt USA at sende et dansk C 130 Hercules transportfly til Irak. Hun får politisk støtte fra samtlige partier - lige fra Liberal Alliance til Enhedslisten.

Enhedslistens Per Clausen begrunder sin støtte således på Facebook:

- Godt med dansk humanitær hjælp til ofrene for Islamisk Stat. Det skal følges op med støtte til kurderne, krav om FN-indgreb, som kan beskytte flygtningene, og sanktioner mod de nationer og enkeltpersoner der støtter Islamisk Stat.

I baglandet har hovedbestyrelsesmedlem Michael Voss har ikke gjort regnebrættet op, før hovedbestyrelsen mødes om to uger.

- Det er altid en svær afgørelse, når man overvejer at støtte dansk militær involvering i andre lande. Det skaber altid diskussion. Det kan det bestemt også gøre her, siger Michael Voss.

Derimod venter hovedbestyrelsesmedlem Jens Otto Madsen klar opbakning bag folketingsgruppen.

- Jeg tror, at alle i Enhedslisten giver 100 procent opbakning til at yde nødhjælp, men vi skal ikke vove os ud i et nyt Libyen-eventyr. Det har jeg forstået, at vi overhovedet heller ikke er på vej til, siger Jens Otto Madsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip