Enhedslisten støtter dansk våbenfly til kurdere i Irak

Enhedslistens hovedbestyrelse har søndag godkendt, at folketingsgruppen må stemme for, at Danmark kan transportere våben til kurdere i Irak med et transportfly.

Det skal dog godkendes endeligt af det samlede folketing ved en hastebehandling på onsdag, om Danmark sender et militært C-130 Hercules-transportfly med lette våben som dansk bidrag til USA's aktion i det nordlige Irak, hvor kurderne er presset af islamisterne i Islamisk Stat (IS).

Våbnene og ammunitionen skal gå til de kurdiske oprørere, der forsøger at nedkæmpe IS.

- Jeg er glad for, at hovedbestyrelsen har bakket op om folketingsgruppens holdning om, at vi kan støtte, at Danmark bidrager med et transportfly, som skal transportere våben og ammunition frem til de trængte kurdiske styrker i Nordirak, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Søndag fik regeringen dermed støtte fra alle Folketingets partier, efter at de resterende partier har tilkendegivet deres accept ved et møde i torsdags i Udenrigspolitisk Nævn.

Mandag fremsætter regeringen sit beslutningsforslag om at sende flyet til Irak med lette våben og soldater, som skal beskytte flyet. Og hjælpen kan ikke nå hurtigt nok frem, lyder det.

- Islamisk Stat er en af de værste bevægelser, verden længe har set, og det er afgørende, at de trænges tilbage og ikke får held til at begå nye forbrydelser mod menneskeheden.

- Det skal understreges, at vores støtte til denne begrænsede aktion ikke er en støtte til, at Danmark engageres i en militær indgriben i Irak, men alene en støtte til at hjælpe kurderne med at blive i stand til selv at forsvare sig mod Islamisk Stat. Vi skal ikke ind i en ny krig i Irak, siger han.

I 2011 støttede Enhedslisten, at danske F16-fly skulle i aktion mod Libyens hær, men efter knap to uger valgte man at trække støtten efter stor diskussion i partiet.

Det skete, fordi partiet mente, at man overskred FN-mandatet ved at være involveret i en borgerkrig på oprørernes side med det formål at vælte Libyens daværende leder Muammar Gaddafi.

/ritzau/