Enhedslisten til Thorning: Lyt til fagbevægelsen

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen fortsætter med at synge for i koret af kritikere, der vil have statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at ændre på de omdiskuterede dagpengeregler.

Hun bakker op om de fagforeninger og a-kasser, der kritiserer regeringen for ikke at hjælpe de mere end 40.000, der har mistet dagpenge i 2013 og 2014.

- Helle Thorning-Schmidt bør lytte til de mange røster fra fagbevægelsen, fra omegnsborgmestrene og fra a-kasserne. Det nytter ikke noget bare dumstædigt at holde fast i, at dagpengereformen ikke kan ændres, før dagpengekommissionen barsler i slutningen af 2015.

- De mange tusinde, der ryger ud inden den deadline, kan jo ikke bruge kommissionen til at betale husleje med, siger Johanne Schmidt-Nielsen i en kommentar, efter at statsministeren på Socialdemokraternes sommergruppemøde tirsdag igen afviste at ændre i dagpengereglerne.

I sin tid lød forventningen, at cirka 4000 ville falde ud af systemet. Blandt andet på grund af den økonomiske situation endte tallet med at være næsten 34.000 i 2013.

Dertil kommer, at a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, tirsdag opgjorde, at 9900 er faldet ud frem til nu i 2014, og at tallet for hele året nok lander på 17.000

Johanne Schmidt-Nielsen vil have handling nu.

- Når man har taget så meget fejl, ville det da være naturligt at annullere reformen, indtil dagpengekommissionen barsler, så vi kan tage en grundlæggende diskussion om hele dagpengesystemet, siger hun.

Det var VK-regeringen, der i sin tid stod bag reformen af dagpengesystemet med opbakning fra Dansk Folkeparti og De Radikale. Den betød, at dagpengeperioden blev halveret fra fire til to år, ligesom genoptjeningsperioden blev hævet fra 26 til 52 uger.

Den nuværende regering har stået for at skulle implementere reformen og har gentagne gange afvist at rulle den tilbage. I stedet har man med forskellige tiltag forsøgt at holde hånden under dem, der er faldet ud af systemet, uden at kritikkerne dog mener, at det har været tilstrækkeligt.

/ritzau/