Enhedslisten vil bekæmpe voldsomt vejr med ny fond

Netop som mange veje og kældre de seneste dage har stået under vand i Vendsyssel som følge af heftige regnskyl, foreslår Enhedslisten, at en ny klimatilpasningsfond skal hjælpe med at afbøde skaderne efter stormfloder, temperaturstigninger og voldsomt regnvejr.

Den nye fond er ifølge partiet et "tungt krav" ved finanslovforhandlingerne med regeringen.

- Der er brug for penge til at investere for at forebygge skader fra skybrud og stormflod. Vi kan blandt andet se, hvordan det voldsomme regnvejr i Nordjylland i øjeblikket har fået meget alvorlige konsekvenser, siger Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen.

Overskrifterne for fonden vil være skybrud og oversvømmelser langs de danske kyster. Partiet mener, at der ikke er nok penge til rådighed, når det kommer til klimainvesteringer, og derfor skal fonden kunne tilbyde billige lån.

Det er husejere, boligforeninger, grundejerforeninger og kommuner, der efter Enhedslistens opfattelse bør kunne låne penge til løsninger, som er til gavn for klimaet.

Partiet foreslår, at pengene blandt andet bør bruges til at afkoble regnvand fra kloakker, så kloaksystemet ikke overbelastes, når der er voldsomt regnvejr.

Til spørgsmålet, om man kan regne med, at personer eller kommuner vil benytte sig af lånene, svarer Clausen, at man som kommune kan pålægge personer at indføre nye klimaløsninger.

Det er de lokale forsyningsselskaber, der i givet fald skal stå for lånene og for at opkræve pengene, der skal komme gennem spildevandsregningen.

Når det kommer til kyster, vil partiet give staten mere spillerum. Således skal fonden kunne købe arealer fri, der er truet af oversvømmelse.

Enhedslisten mener, at fonden skal have et startbeløb på to milliarder kroner, der skal komme fra statslån og eventuelt pensionskasser, der investerer i fonden.

- Da der er tale om lån, vil pengene også komme igen. Derudover vil udgifterne, som vi ellers får, når vi skal reparere på skade ved voldsomt vejr, blive betydeligt mindre, siger Per Clausen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip