Enhedslisten vil forbyde brugen af exitpolls

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Politikerne, Danmarks Radio og valgforskerne er alle som én enige om, at de mildest talt misvisende "exitprognoser", som DR sendte ud på valgaftenen, var for dårlige.

DR har beklaget og sagt, at de vil gøre det anderledes næste gang. For Enhedslisten er det ikke godt nok.

- Om tre-fire år har man måske glemt de etiske principper man fastsætter i dag, siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix.

Derfor vil Enhedslisten nu tale med regeringen om at forbyde exitpolls på valgdagen, inden alle stemmer er afgivet.

- Man bør lade vælgerne stemme i fred for prognoser. Det er alvorligt, hvis det påvirker den måde, vælgerne stemmer, den risiko kan vi ikke løbe, siger hun.

Hun henviser til valgforsker Johannes Andersen, som siger, at man kan antage, at det vil påvirke vælgerne, når man kommer med sådanne udsagn midt på dagen.

DRs prognoserne var lavet af Epinion med svar fra mindre end 1000 personer, og var en blanding af svar fra valgaftenen og svar indsamlet flere dage før valget.

Målingerne i løbet af tirsdagen viste, at Socialdemokraterne ville gå kraftigt tilbage ved kommunalvalget, mens Venstre stod til at blive landets største parti.

Men da alle stemmer var talt op, havde Socialdemokraterne kun mistet 1,1 procentpoint og blev større end Venstre.

Stine Brix forklarer, at man har lovgivet mod exitpolls i lande som Storbritannien, Norge, Tyskland og Frankrig, og dem bør man kigge til og lære af, siger hun.

I 2009 foreslog Socialdemokraterne, at man forbød at offentliggøre exitpolls, skriver Jyllands-Posten. Det er anderledes i dag, siger partiets politiske ordfører, Magnus Heunicke.

- Det ville være helt umuligt at håndhæve. I Frankrig bliver exitpolls offentliggjort af medier med base i Belgien og Luxembourg i stedet for. Når nyhedsstrømmene mest foregår på internettet, så kan det ikke lade sig gøre, siger han.

Heunicke afviser derfor, at det er et forslag, de vil fremsætte igen.

Han vil hellere appellere til, at medierne finder ud af at håndtere det bedre næste gang.

/ritzau/