Enhedslisten vil standse giftregn over frugttræer

Enhedslisten støtter et forbud mod sprøjtegiften prosulfocarb på offentlige arealer, sådan som Økologisk Landsforening ønsker.

Partiets miljø- og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding er endda klar til at gå et skridt videre.

- Jeg er fuldstændig enig i, at prosulfocarb skal forbydes, og jeg mener ikke, vi bør nøjes med de offentlige arealer. Det bør forbydes totalt, siger hun.

Flere frugtavlere har gennem de senere år måttet kassere deres æbler og pærer, fordi der har været påvist rester af sprøjtegiften.

Prosulfocarb, der bruges til at bekæmpe ukrudt i blandt andet vinterhvede og vinterbyg, kan overføres med luften fra nærliggende marker til frugttræerne.

En ny opgørelse, som er blevet offentliggjort på hjemmesiden gylle.dk, viser, at der sidste år blev anvendt 811.680 liter prosulfocarb i 88 kommuner landet over.

Formand for Økologisk Landsforening Per Kølster har på den baggrund opfordret til, at det offentlige går foran og forbyder brugen af sprøjtegiften på dets arealer.

Og det er ikke bare frugtavlere, der ifølge Maria Reumert Gjerding lider skade som følge af brugen af prosulfocarb.

- Det er helt uacceptabelt, at mine hindbær i haven risikerer at blive forurenet med sprøjtegift, fordi en landmand et stykke væk har sprøjtet sine marker, siger miljø- og landbrugsordføreren.

Hun er klar til at forbyde prosulfocarb, også selv om det kan være i strid med EU's regler.

- Jeg mener, det er en sag, hvor vi må udfordre EU og gå helt til grænsen for at gribe ind, siger Maria Reumert Gjerding.

/ritzau/

 

Dagens Gossip