Enigt udvalg baner vejen for Henning Larsen-moské

Islamisk Trossamfund har fået kommunens blåstempling af planen for en ny moské på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter.

Et enigt teknik- og miljøudvalg har mandag eftermiddag sagt god for, at der bliver udarbejdet en ny lokalplan, som baner vejen for byggeriet af den ny moské og kulturcenter, som er tegnet af Henning Larsen Architects.

- Det er ikke hver dag, at Henning Larsen tegner en bygning i København, siger teknik- og borgmester Morten Kabell (EL) til Ritzau om den navnkundige tegnestue.

Den stod i 1980'erne stod bag udenrigsministeriet i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, og blev senere udvalgt til at tegne Operaen i København.

Det planlagte byggeri skal erstatte den nuværende moské, som er indrettet i en tidligere erhvervsbygning på hjørnet af Dortheavej og Tomsgårdsvej.

- Det er udsat byområde, som har brug for nogle nye kreative indspark, og derfor har vi sagt ja tak uden afstemning, forklarer Morten Kabell.

Islamisk Trossamfund ønsker at opføre en ny bygning på op til tre etagers højde, som med kommunens ord "klart signalerer moské og med respekt for sin nordiske, københavnske kontekst".

- Det er et lyst byggeri med rigtig mange små vinduer med mosaikker, hvor lyset vil strømme ud om aftenen og ind i dagtimerne. Det vil være åbent udadtil med indgange både mod Dortheavej og Tomsgårdsvej, forklarer borgmesteren.

Han understreger, at udvalget ikke havde takket ja til et hvilket som helst moskébyggeri.

- Hvis man var kommet med et projekt, som var ligegyldigt, ikke havde givet noget tilbage til byen og ikke havde tilføjet arkitektoniske kvaliteter, så kunne jeg sagtens forestille mig, at vi havde valgt at sige: "prøv igen", forklarer han.

Det endelige forslag til en ny lokalplan ventes at blive fremlagt for borgerrepræsentationen i februar 2016.

Teknik- og miljøudvalget i København har repræsentanter fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, De Radikale, SF, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

/ritzau/

 

Dagens Gossip