Enorme momsudbetalinger skaber frygt for ny milliardsvindel i Skat

admin

426 uger siden

|

22/05/2016

Dagens topnyheder

Negativ moms for mere end 200 milliarder kroner har nu fået Rigsrevisionen til at tage fat på en kulegravning af disse udbetalinger fra Skat.

Det skriver Politiken Søndag.

Medarbejderne i Skats egen momskontrol har flere gange forsøgt at slå alarm, i takt med at udbetalingen af negativ moms til store og små virksomheder er steget voldsomt, mens kun et fåtal af sagerne er blevet kontrolleret.

Hidtil har Skats ledelse afvist kritikken.

Men nu har Rigsrevisionen på baggrund af en forundersøgelse besluttet at iværksætte en gennemgribende granskning af de enorme momsudbetalinger, der sidste år nåede langt op over 200 milliarder kroner.

Det er frygten for en ny udbytteskatskandale, der får Rigsrevisionen til at reagere. Og beslutningen bliver bakket op af de politisk valgte statsrevisorer.

- Vi mangler en gennemgribende undersøgelse af dette område, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), til Politiken.

Rigsrevisionen bekræfter, at en kulegravning er iværksat, men udtaler sig ikke om verserende undersøgelser.

Revisorernes brancheorganisation, FSR, ser ifølge Politiken flere lighedstegn mellem udbetalingerne af negativ moms og Skats refusion af udbytteskat, hvor udenlandske svindlere på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation uhindret kunne lænse statskassen for mindst 9,1 milliard kroner i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største tyveri.

Politiken har tidligere beskrevet, hvordan Skats egne medarbejdere allerede i september sidste år forsøgte at advare ledelsen om faren for en ny svindelsag i milliardklassen. Her var virksomhedernes anmodninger om at få udbetalt negativ moms steget voldsomt.

I 2010 modtog Skat anmodninger for 160 milliarder kroner, sidste år nåede anmodningerne op på godt 226 milliarder kroner. Men kun omkring to procent af sagerne bliver udtaget til kontrol.

Der kan dog være gode grunde til stigningen i udbetalingerne af negativ moms. Blandt andet at der kommer flere ordrer i bøgerne hos de store danske eksportvirksomheder. Virksomhederne kan nemlig få refunderet den danske moms på deres vareindkøb, hvis de sælger deres produkter i udlandet.

/ritzau/