Er det tilladt? Helt særligt Mette Frederiksen-foto vækker opsigt

Skrevet af Emil Martesen

26/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er det tilladt?

Mest læste i dag

Der er delte meninger om den danske statsminister.

Men et nyligt opslag på Mette Frederiksens Instagram falder bestemt ikke i god jord hos mange.

Opslaget, der har skabt bølger langt ud over det sædvanlige, viser Mette Frederiksen i færd med at forberede mad i sit køkken.

Og det er der bestemt ikke så meget mærkeligt i, indtil øjnene hviler ned over skærebrættet.

På billedet ses statsministeren nemlig skære løg ved siden af, hvad der ser ud til at være råt kyllingekød på det samme skærebræt, hvilket har fået flere til tasterne med bekymrede kommentarer om madhygiejne.

Debatten har ikke kun været begrænset til bekymringer om potentielle sundhedsrisici, men har også åbnet op for en diskussion om, hvorvidt statsministeren følger de almindeligt accepterede regler for god køkkenhygiejne.

Kritikere påpeger risikoen for krydskontaminering mellem råt kød og grøntsager, hvilket kan føre til fødevarebårne sygdomme som salmonella og campylobacter:

"Kære Mette, man bruger ALDRIG samme skærebræt til råt fjerkræ og rå grøntsager," lyder en af kommentarerne, mens en anden bekymret spørger, "Hvor er Fødevarestyrelsen?"

Men på den anden side er der imidlertid også stemmer i debatten, der forsvarer statsministerens køkkenpraksis.

Nogle påpeger, at hvis både løg og kylling skal steges sammen, vil varmebehandlingen dræbe eventuelle bakterier, og dermed er der ingen fare på færde.

For at kaste lys over sagen har TV 2 konsulteret fødevare- og hygiejneekspert Michael René, der bekræfter, at det generelt anbefales at adskille råt kød fra frugt og grønt for at undgå krydskontaminering.

Han tilføjer dog i samme ombæring, at hvis maden opvarmes tilstrækkeligt, er der ingen sundhedsrisiko forbundet med at bruge samme skærebræt. Han understreger vigtigheden af grundig rengøring af skærebrættet efter brug, især hvis det har været i kontakt med råt kød.