Erdogan: Den islamiske verden trues af opløsning

Den islamiske verden risikerer at "gå i opløsning" på grund af de igangværende konflikter i regionen mellem sunnimuslimer og shiamuslimer, siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en erklæring, som bringes i flere af Tyrkiets ledende aviser torsdag.

Erdogan, som i stigende grad lancerer sig selv som en leder af den muslimske verden, siger, at han vil tage skridt til at få dæmpet spændingerne ved et møde mellem islamiske ledere.

Den tyrkiske præsident er selv en stærkt troende sunnimuslim, hvis parti har islamistiske rødder.

- For øjeblikket er den islamiske verden i fare for at gå i opløsning, siger Erdogan i erklæringen, der blandt andet er offentliggjort af aviserne Hurriyet og Sabah.

- Det er nødvendigt, at der hurtigt bliver taget skridt til at stoppe denne udvikling, siger Erdogan.

- Man kan have en religiøs retning af islam, men hvis man forsøger at påtvinge andre denne retning, så vil man opløse umma (det islamiske samfund), siger han videre.

Erdogan mener, at internationale organisationer, deriblandt Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC), bør vise, at de seriøst ønsker at få standset volden i brændpunkter som Irak, Egypten, Libyen, Syrien og Yemen.

Men Erdogan gør det klart, at han også selv vil spille en rolle, og han oplyser, at han vil besøge de muslimske lande Indonesien og Malaysia i Asien, ligesom han en gang til vil rejse til Saudi-Arabien.

Erdogan understreger, at alle regionale kriser, deriblandt Yemen, er på dagsordenen, når han i næste uge mødes med Irans præsident, Hassan Rouhani, og landets øverste leder, Ali Khamenei.

Tyrkiet støtter Saudi-Arabien, der også er sunnimuslimsk, i dets kamp mod Yemens shiamuslimske Houthi-oprørere. Oprørerne er allieret med det shiamuslimske Iran.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip