Erdogan i valgkamp: Præsidentposten skal have mere magt

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, har lørdag indledt sin valgkampagne frem mod præsidentvalget i august ved at meddele, at han vil gøre præsidentposten til en mere magtfuld post, hvis han vinder.

- Vi tager de første skridt mod en ny begyndelse, siger Erdogan foran tusindvis af jublende tilhængere i den nordlige by Samsun kun fire dage efter, han meddelte sit kandidatur.

Premierministeren gør det ved samme lejlighed klart, at han vil styrke præsidentposten, som i sin nuværende form primært er symbolsk.

- Er det muligt at være statsoverhoved og samtidig bare læne sig tilbage?, spørger Erdogan retorisk, idet han lover at bruge de eventuelle ekstra beføjelser, han må få som præsident, til at sætte skub i bygningen af en ny lufthavn og flere forskellige vejprojekter.

Erdogan har på symbolsk vis valgt at tage hul på sin valgkamp i byen Samsun, hvor grundlæggeren af den moderne tyrkiske republik, Mustafa Kemal Atatürk, indledte den tyrkiske uafhængighedskrig i 1919.

- 95 år efter sparker vi præsidentkampagnen i gang fra Samsun - et nyt skridt for et nyt Tyrkiet, siger Erdogan.

Den 60-årige leder af Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) ligger lunt i meningsmålingerne op til præsidentvalget 10. august, og iagttagere spår, at han vil vinde valget i første runde og dermed blive Tyrkiets første direkte demokratisk valgte præsident.

I den seneste tid har den tyrkiske regering og Erdogan ellers befundet sig i massivt stormvejr.

Først gjaldt det massedemonstrationer i 2013 med krav om regeringens afgang.

Herefter fulgte en større korruptionsskandale, ligesom regeringens håndtering af en mineulykke i Soma, der kostede 301 mennesker livet, er blevet voldsomt kritiseret.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip