Erdogan trodser alle advarsler og taler igen om dødsstraf

Det tyrkiske folk er ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan opsat på at få genindført dødsstraf, så man kan give kupmagerne fra det fejlslagne kupforsøg mod Tyrkiet tidligere på måneden den højest tænkelige straf.

Det gentager præsidenten i et interview med den tyske tv-kanal ARD.

- Det tyrkiske folk siger, at det vil have genindført dødsstraf. Det skal vi lytte til som regering. Vi er ikke interesserede i at sige nej til folkets ønske, siger Erdogan ifølge Reuters.

Dermed fortsætter præsidenten ad den kurs, han tidligere har lagt, på trods af at adskillige verdensledere, verdensomspændende organisationer og EU i kraftige vendinger har kritiseret, at Tyrkiet end overvejer at indføre dødsstraf.

Mandag sagde EU-Kommissionens præsident, Jean-Claude Juncker, at Tyrkiet kan glemme alt om at blive optaget i EU, hvis man genindfører dødsstraffen, der i 2004 blev afskaffet for netop at imødekomme krav fra EU.

I interviewet siger Erdogan også, at han fortsat vil ære den flygtningeaftale, som er indgået mellem EU og Tyrkiet.

Aftalen blev underskrevet i marts. Den betyder blandt andet, at enhver flygtning eller migrant, der er sejlet fra Tyrkiet til de græske øer, bliver sendt tilbage.

Til gengæld tager EU imod en syrisk flygtning fra en tyrkisk flygtningelejr, for hver syrer der sendes tilbage.

- Jeg vil gerne sige det helt klart. Tyrkiet vil stå ved dets løfter. Men Europa kan spørge sig selv, om det har holdt sin del af aftalen, siger Erdogan og påstår, at EU har været for passive til at yde den nødvendige hjælp til Tyrkiet.

- Vesten har desværre ikke været ærlige over for os indtil videre, siger Erdogan.

Erdogan og den tyrkiske regering har siden kupforsøget 15. juli fængslet og tilbageholdt tusindvis af lærde, journalister, undervisere og militærfolk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip