Erdogan vælger Tyrkiets nye premierminister næste uge

Skrevet af admin

15/08/2014

Mest læste i dag

Tyrkiets regerende parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP, skal vælge en ny partileder i næste uge, meddeler den nuværende mand på posten, premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Og der er udbredt enighed om, at den nye mand på posten også bliver Tyrkiets næste premierminister, efter at Erdogan vandt præsidentvalget og skal tages i ed 28. august.

- Vi vil samle partiets hovedbestyrelse på torsdag og diskutere nomineringen af partilederen og den næste premierminister blandt os, siger Erdogan ifølge nyhedsbureauet Anadolu.

Erdogan kan ikke fortsætte som partileder, fordi præsidenten ifølge tyrkisk lov ikke må have noget tilhørsforhold til et politisk parti.

Den afgående premierminister forventes dog fortsat at have tætte bånd til AKP, efter at han bliver taget i ed som præsident. Oppositionen har krævet, at Erdogan trækker sig i denne uge, fordi en kommende præsident ifølge forfatningen skal bryde alle partimæssige bånd.

Erdogan, der snart træder tilbage som premierminister efter 11 år på posten, har ignoreret oppositionens krav.

Den magtfulde politiker forventes at forvandle det hidtil meget symbolske præsidentembede til en mere magtfuld post i det politiske system. I valgkampen udtalte han selv, at hans ambition er at gøre præsidentposten mere magtfuld.

/ritzau/dpa