Erhvervslivet kræver et fast råd for produktivitet

Når Folketinget vedtager lovgivning, der kan påvirke produktiviteten i samfundet, skal beregninger af konsekvenserne indgå i det lovforberedende arbejde.

Sådan lyder et håndfast ønske nu fra tre store erhvervs- og brancheorganisationer på dagen, hvor Produktivitetskommissionen afslutter sit arbejde og præsenterer regeringen for en række anbefalinger, der kan øge produktiviteten.

Det skriver Politiken mandag.

Et fast råd, der kan give indspark til politikerne, er midlet, der skal sikre, at regulering ikke utilsigtet koster samfundet dyrt, lyder meldingen.

- Meget lovgivning har et helt andet sigte end at øge væksten i erhvervslivet. Problemet er, at det kan have negative konsekvenser for produktiviteten. Det er en snigende dræber.

- Derfor foreslår vi at nedsætte et fast organ, der kunne trawle enhver lovgivning og regulering igennem. Hvad er konsekvensen og prisen for erhvervslivet?, spørger analysechef Geert Laier Christensen i Dansk Erhverv (DE).

Det kan være konsekvenserne af højere miljøafgifter, begrænsninger på størrelsen af supermarkeder eller af reglerne om brug af ansættelsesklausuler.

I Dansk Byggeri og i Danmarks største brancheorganisation, Dansk Industri (DI), bakker man op om et mere permanent fokus på produktiviteten - nu hvor kommissionen har afsluttet arbejdet.

- Vi har i Dansk Industri efterlyst, at regeringen havde et konkret mål for, hvor meget man kunne løfte velstanden i samfundet gennem en bedre produktivitet.

- Samt at man løbende måler alle tiltag på, om de styrker eller svækker Danmarks muligheder for at skabe vækst og nye arbejdspladser, siger erhvervsøkonomisk chef Morten Granzau Nielsen (DI) til Politiken.

Produktivitetskommissionens slutrapport samler trådene fra kommissionens seks delrapporter, og den peger på, hvor man kan tage fat for at høste de største produktivitetsgevinster.

/ritzau/

 

Dagens Gossip