Esbern Snare sejler mod Syrien fredag

De danske og norske skibe, der skal fragte kemiske våben ud af Syrien, sejler fredag tilbage til farvandet ud for den syriske kyst, oplyser Søværnets Operative Kommando til Ritzau.

Den internationale styrke består foruden det danske krigsskib Esbern Snare af en norsk fregat og to fragtskibe.

Selvom flåden sejler tilbage til syrisk farvand, mangler den dog stadig at få den endelige FN-ordre om at fragte de omstridte våben ud af landet.

- Hvis vi ikke bliver aktiveret til at gå ind og hente noget, vil vi fortsætte med at træne og holde os skarpe, siger lederen af missionen, flotilleadmiral Torben Mikkelsen, til det norske nyhedsbureau NTB.

For nylig overskred man fristen for at få de mest farlige dele af Syriens arsenal af kemiske våben ud af landet senest den 31. december.

Den 30. december vendte den danske og norske flåde derfor tilbage til havnen i Limassol på Cypern.

Siden den 19. december har flåden været klar til at afhente våbnene.

Ifølge den norske avis VG har de skandinaviske skibe på et tidspunkt befundet sig blot 20 sømil fra den syriske kyst.

Esbern Snare skal sammen med det norske krigsskib Helge Ingstad beskytte to fragtskibe, et dansk og et norsk, der skal sejle med den farlige last.

Efter planen skal det sejles til Italien, hvor det skal lastes om på et amerikansk skib, hvor destruktionen skal finde sted.

Syrien er gået med til, at landets arsenal af kemiske våben skal være fjernet inden juni 2014. Aftalen er foreslået af Rusland og kommet på plads efter samtykke fra USA.

Den mest kritiske del af arsenalet, herunder 20 ton sennepsgas, skulle ifølge aftalen have været ude af Syrien via havnen i Latakia senest den 31. december.

Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har tidligere udtalt, at deadline blev truet af vejrmæssige påvirkninger og den overordnede sikkerhedssituation i Syrien

/ritzau/

 

Dagens Gossip