Et skridt nærmere: EU-chef afslører kommissærnavne

Den kommende formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har fredag offentliggjort navnene på de kommissærer, der til november skal indtage den nye EU-Kommission i Bruxelles, Belgien.

Der er kamp om de mest prestigefyldte pladser, men hvilke poster, de forskellige landes kommissærer får, bliver tidligst offentliggjort onsdag i næste uge.

- Færdig, 27 interviews på tre dage. Ni kvinder, stigning fra fire. Glad for at have jer med, skriver Juncker på det sociale medie Twitter efter at have mødt alle kandidaterne, som er fremsat af EU's medlemslande.

Listen inkluderer flere tidligere stats- og regeringschefer såvel som nuværende og tidligere ministre.

Antallet af kvindelige EU-kommissærer ser ud til at lande på ni - det samme som i den nuværende kommission.

Foruden Juncker er det kun italienske Federica Mogherini's post, der er blevet fastlagt, da hun i lørdags blev nomineret som EU's udenrigschef.

EU's kommende præsident, Donald Tusk, siger dog ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det bliver den polske vicepremierminister, Elzbieta Bienkowskaa, der overtager en af de tungeste poster som kommissær for det indre marked.

- Bienkowska bliver kommissær for mærkesager i Europa, det indre marked, industri og entrepreneurship, siger han på et møde med polske vælgere i det sydlige Polen.

Tidligere økonomi- og indenrigsminister samt netop afgået politisk leder for De Radikale, Margrethe Vestager, er ellers tidligere blevet nævnt som et godt bud på at skulle overtage den kommissærpost.

Endnu er intet dog fastlagt, og det er for tidligt at sige, hvem der indtager hvilke poster. EU-Parlamentet skal i sidste ende godkende den samlede kommission, der ventes at blive præsenteret i den kommende uge.

Både Vestager og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har fremhævet, at Vestager er blevet lovet en tung økonomisk post.

Onsdag skrev normalt velinformerede Financial Times, at Vestager står til at blive kommissær for finansiel regulering og få en rolle som vicekommissionsformand.

Over de næste fem år står Junchers hold overfor en række udfordringer som eksempelvis Europas stagnerende økonomi og krisen i Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip