EU-borgere får stadig udbetalt nedsat børnecheck

Selv om regeringen for knap et år siden gav ordre til at ændre praksis for udbetaling af børnechecken, får en gruppe EU-borgere stadig udbetalt børnecheck efter det optjeningsprincip, som EU-Kommissionen og regeringen mener er i strid med EU-retten.

Det oplyser Udbetaling Danmark, der udbetaler ydelsen, ifølge Information.

Optjeningsprincippet foreskriver, at borgere skal have boet i Danmark i mindst to år, før de har ret til den fulde ydelse. Ellers får de kun udbetalt en procentdel af ydelsen, der er afhængig af, hvor lang tid de har været i landet.

Da EU-Kommissionen henvendte sig til regeringen i april sidste år og forlangte, at EU-borgere, der flytter til Danmark, skal kunne medtælle deres arbejde eller ophold fra andre lande i Unionen, meddelte regeringen, at den ville ændre praksis for udbetaling af ydelsen.

Derefter fandt Udbetaling Danmark frem til 2400 borgere, som har fået deres sag genoptaget, fordi de potentielt har ret til at få penge udbetalt med tilbagevirkende kraft, da de har fået udbetalt en reduceret børnecheck efter VK's optjeningsprincip.

Men indtil gennemgangen af sagerne, der indtil videre har varet 11 måneder, er afsluttet, får borgerne udbetalt ydelsen efter det optjeningsprincip, som altså både regeringen selv og EU-Kommissionen vurderer er i strid med EU-retten.

- De 2400 borgere får stadigvæk den børne- og ungeydelse, som de nu engang er registreret med. Hvad enten det er 25, 50 eller 75 procent, siger Claus Mortensen, afdelingschef i Udbetaling Danmark, til Information.

Skatteminister Morten Østergaard (R) har ingen kommentarer til sagen. Efter at Udbetaling Danmark genoptog de 2400 borgeres sager, har nogle helt mistet retten til ydelsen, og nogle har nu været i Danmark i to år, så de har ret til den fulde ydelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip