EU-chef til lederne: Hold nu lidt igen med EU

Når EU-landenes stats- og regeringschefer på torsdag mødes til topmøde i Bruxelles for blandt andet at finde deres nye ledere, må stats- og regeringscheferne også vise, at de har hørt og forstår budskabet fra unionens EU-skeptiske vælgere.

Det betyder ifølge EU-præsident Herman Van Rompuy også, at unionen skal holde lidt igen med EU.

Det fremgår af det oplæg til et arbejdsprogram for de næste fem år i Den Europæiske Union, som Van Rompuy håber at få opbakning til.

I udkastet, som europaministrene tirsdag har finpudset med Van Rompuy, lægges ud med en konstatering af, at borgernes utilfredshed med europæisk politik breder sig, at ungdomsarbejdsløsheden er det mest akutte problem, og at der er brug for skarpt fokus.

- For at opnå det, folk i Europa forventer, må vores fælles handlinger være koncentreret der, hvor de gør den største forskel.

- Unionen må udvise tilbageholdenhed i udøvelsen af sine kompetencer, når medlemslandene selv bedre kan nå de samme mål, hedder det i Van Rompuys udkast.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) erklærer sig overordnet godt tilfreds med papiret, der identificerer fem fokusområder:

Det omfatter blandt andet job, uddannelse, energi, sikkerhed og udenrigspolitisk samarbejde.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) erklærer sig tirsdag relativt godt tilfreds på Danmarks vegne.

- Det er gode, borgernære ting alle sammen. Der står lidt mindre om de lidt tågede og teoretiske diskussioner om magtforholdet mellem institutionerne i EU og mere om, hvor det er, EU giver mening for almindelige mennesker i de enkelte lande, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip