EU-domstol: Det er i orden at udelukke homoseksuelle fra at donere blod

Er det diskrimination, når homoseksuelle bliver nægtet at måtte donere blod til blodbanker, fordi de i højere grad er udsat for HIV-risiko end heteroseksuelle?

Ja, mener en række partier herhjemme, hvor Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Liberal Alliance for et år siden krævede en revurdering af det danske forbud, der betyder at homoseksuelle er udelukket som bloddonorere på livstid. 

Læs også: Unge mænd vil have penge for at donere blod

I dag faldt der dom i en sag ved EU-domstolen, hvor en fransk statsborger havde anlagt sag mod Frankrig, fordi livstidsforbuddet mod homoseksuelles ret til at donere blod er i strid med EU-regler, der forbyder diskrimination på baggrund af seksualitet. 

EU-domstolen anerkendte, at lovgivningen i Frankrig er diskriminerende, men at 'det kan retfærdiggøres, hvis donoren er meget udsat for smitsomme sygdomme, og der ikke er andre måde at beskytte modtageren af blodet på', lød dommen, der var længe ventet blandt forkæmpere for homoseksuelles rettigheder, skriver AP.

Landende i EU har forskellige regler på området, og i flere lande betyder homoseksualitet ikke automatisk udelukkelse som bloddonere, det gælder blandt andet i Spanien, Italien, Slovakiet, Finland, Sverige og Storbritannien.

Følg Dagens.dk for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip