EU-ekspert: Juncker bliver siddende som formand tiden ud

Skrevet af admin

|

27/11/2014

Dagens topnyheder

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, overlevede torsdag et mistillidsvotum fra en række EU-parlamentarikere, hvilket var ventet på forhånd ifølge Peter Nedergaard, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Og Juncker får også lov til at blive siddende, når en undersøgelse fremlægges om hans involvering i sagen, hvor multinationale selskaber fik markante skattefordele under hans mange år som finans- og premierminister i Luxembourg.

- Mit bud er, at der falder nogle politiske initiativer for at imødegå disse ting. Men at de ikke får nogen betydning for Juncker som sådan.

- Det er også min vurdering fremover, fordi han ikke har gjort noget ulovligt, for hele sagen er en politisk uenighed. Vi kan jo ikke vide, om der kommer ting op, men det er sådan, det tegner nu, siger han.

Bag afstemningen stod 76 parlamentarikere på højrefløjen i EU-Parlamentet. 101 stemte for at vælte hele kommissionen, der tiltrådte for knap en måned siden. 461 parlamentarikere stemte imod, og 88 stemte blankt.

Juncker stod dog ikke alene på det politiske skafot efter de seneste ugers politiske stormvejr.

Da parlamentet ikke kan hyre og fyre enkeltmedlemmer af kommissionen, var det hele holdet af kommissærer, der var til afstemning.

- Han har en stor, politisk opbakning i EU-Parlamentet, og det ville have kastet hele EU ud i en krise, hvis man havde stemt for det mistillidsvotum, siger Nedergaard.

- Vi ved endnu ikke, om han har gjort noget ulovligt. Man kan være politisk uenig med det, man har gjort i Luxembourg, men det er efter alt at dømme inden for loven, siger han.

Det er nu op til Danmarks konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, at undersøge sagen.

Hun har tidligere slået på tromme for at indføre ensartede EU-regler på området, ligesom Juncker har lovet, at han vil bekæmpe skatteunddragelse og skattesvig, blandt andet med et nyt EU-forslag om automatisk udveksling af oplysninger om favorable skatteaftaler a la Luxembourgs.

/ritzau/