EU er klar til endelig godkendelse af nyt banktilsyn

admin

|

15/10/2013

Dagens topnyheder

EU-landenes økonomi- og finansministre ventes på deres møde tirsdag i Luxembourg endelig at give den sidste formelle godkendelse af et nyt, fælles banktilsyn, der skal holde nøje øje med eurolandenes omkring 130 største banker.

- Jeg er meget glad for at kunne meddele, at vi i dag endelig kan give godkendelse til banktilsynet.

- Det bliver meget snart offentliggjort i EU-Tidende, og så kan det være i sving efter 12 måneder - fra november næste år, siger den litauiske finansminister, Rimantas Sadzius, på vegne af EU-formandskabet på vej ind til tirsdagens møde.

Bestyrelsesmedlem Jörg Asmussen fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der skal huse det nye banktilsyn, glæder sig over, at ECB nu endelig kan komme i gang med at finde medarbejdere og lokaler til den nye myndighed.

Banktilsynet blev egentlig forhandlet på plads blandt medlemslandene og EU-Parlamentet allerede i det tidlige forår. Men den formelle blåstempling har ladet vente på sig på grund af britiske reservationer.

Storbritannien er ligesom Danmark og Sverige ikke født medlem af banktilsynet, fordi landene har valgt ikke at være med i euroen.

Mens den britiske regering har gjort det klart, at den ikke vil benytte sig af ikke-eurolandenes mulighed for at vælge at være med i banktilsynet og den mere omfattende bankunion, venter Danmark og Sverige med at beslutte sig.

Banktilsynet er første element af den bankunion, de 17 eurolande i øjeblikket er ved at etablere for at gøre banker bedre polstret og statskasser mindre sårbare over for fremtidige kriser.

Næste element, en fælles afviklingsmekanisme for de banker, som banktilsynet underkender, er tirsdag igen til debat på økonomi- og finansministrenes møde.

Der ventes ingen afgørende beslutninger tirsdag, men ministrene skal forsøge at nærme sig enighed om nogle af detaljerne i, hvordan man skal finansiere afviklingen af en bank, der ikke længere vurderes at være levedygtig.

/ritzau/